Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2024. március 1., péntek

Spanyol madár

Egy különös nevű étel receptjével készültem nektek. Nevezetesen a Spanyol madárral, amely nem madár, de még csak nem is szárnyas húsból készül. Ugyan is, ez egy marha vagy sertéshúsból készült töltött hús, amelyben bacon, kolbász, uborka, és tojás van. Kíváncsi voltam, mégis miért madár, a nem madár, és miért spanyol, ezért utána olvastam, hogy mégis honnan ered a neve. II. Rudolf magyar és cseh király, valamint német-római császár, spanyol édesanyja, a Habsburg ház spanyol ágából  származó Mária, szakácsa készítette ennek finom fogásnak az eredetijét. A szakács származására utal a spanyol elnevezés, de valójában cseh ételről van szó, mert a prágai udvarban készítették a fejedelmi ételt. A madár, pedig nagy valószínűséggel a húsból kikandikáló fából készült hústűkre utal, amelyek úgy néztek ki, mint a kis madárkák lábai. Hogy valóban így volt-e, azt csak azok tudnák megmondani, akik ott voltak. De ők már nem számolhatnak be erről, csak a fennmaradt krónikákra, mondákra támaszkodhatunk. Végeredményben pedig mindegy, hogy spanyol vagy cseh, madár vagy nem madár a lényeg, hogy isteni finom töltött húst tálalhat, aki elkészíti. 
Ennyi történelemi kitekintés után, lássuk, miként készül a nevezetes Spanyol madár.


Hozzávalók:
8 szelet karaj
2 keményre főzött tojás
kb. 10 cm paraszt kolbász
2 csemege uborka
4 szelet bacon
sertés zsír
1 evőkanál mustár
2 közepes hagyma
1 teáskanál őrölt paprika
1 evőkanál paradicsompüré vagy 2 evőkanál házi paradicsomlé


A hús szeleteket megklopfoljuk, enyhén megkenjük mustárral, megsózzuk, és rövid ideig pihentetjük. A tojást negyedeljük. Az uborkát hosszában szintén négyfelé vágjuk. A kolbászt megfelezzük, majd hosszában ezt is negyedeljük. 
A hús szeletekre ráteszünk 1-1 elfelezett bacon szeletet. Erre ráfektetünk 1-1 darab kolbászt, tojást és uborkát. A szeleteket összegöngyöljük, és összetűzzük hústűvel, vagy spárgával átkötjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, és körbe pirítjuk a göngyölegeket. A lepirított húsokat kivesszük a serpenyőből, megdinszteljük benne az apróra vágott hagymát, majd rátesszük paradicsompürét, és egy pillanatig pirítjuk, ekkor beletesszük az őrölt paprikát, és felöntjük kevés vízzel. Ebbe a szaftba visszatesszük húsokat, és puhára pároljuk.


Szükség esetén a mártást ízesítjük pici sóval, és aki szereti, pici borssal. Ha túl hígnak találjuk a mártást, kávéskanálnyi liszttel be lehet sűríteni, de ha jól megdinsztelődött a hagyma, akkor erre nincs szükség.
Rizzsel, vagy bármilyen krumpli körettel tálalhatjuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése