Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2024. március 14., csütörtök

Göngyölthús

Ha körül üljük az ünnepi asztalt, akkor azon nagy valószínűséggel ott lesz a "Mama féle" göngyölthús. Az egész család imádja ezt a finom töltött húst, amit  Anyukám készít a legjobban. Próbáltam ellesni tőle a titkot, és talán sikerült is, mert az egész család szerint az általam készített hús is olyan finom, mint az övé. De én úgy érzem, hogy az enyém soha nem lesz olyan, mint övé. Azokat a hússzeleteket ugyanis drága Apukám vágta mindig "levélre", ahogy ő mondta a nyitott karaj szelet. Lelki szemeim előtt látom, ahogy a vékony pengéjű késsel csodásan vékony szeletekre vágja a húst. Apu nem volt konyhatündér, de ez mindig az ő reszortja volt. Szóval attól volt olyan finom a göngyölt hús, mert  mindig ketten készítették. 


Hozzávalók:
10 szelet karaj
30 dkg darált lapocka
10 dkg szikkadt kenyér
2 főtt tojás
1 nyers tojás
sertés zsír
bors
1 evőkanál aprított petrezselyem zöldje
(Tovább dúsíthatjuk pl. apróra vágott, dinsztelt gombával, főtt borsóval, apró kockára vágott kaliforniai paprikával)




A húst vékony, nyitott szeletekre vágjuk, óvatosan kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk. 
A töltelékhez a kenyeret, kevés vízben megáztatjuk, majd kicsavarjuk. A darált húshoz keverjük a kenyeret, az egész nyers tojást, 1 evőkanál sertés zsírt. Ízesítjük sóval, borssal, és petrezselyem zöldjével. Alaposan összedolgozzuk. Legvégül óvatosan belekeverjük az apró kockára vágott főtt tojást, és ha úgy szeretnénk az ízlésünknek megfelelő finomságokkal (borsó, gomba...).  
A kiterített hússzeletekre teszünk egy-egy halom tölteléket és összetekerjük. A kész göngyölegeket szorosan, egy alaposan kizsírozott tepsibe tesszük, a húsok tetejét is megkenjük zsírral, és pici vizet öntjük alá. A tepsit alufóliával befedjük, és kb. 160 fokos sütőben  puhára pároljuk, majd levesszük róla a takarást és rápirítunk a tekercsekre.
(Baconba is be lehet göngyölni a tekercseket, az külön ízt ad neki, de enélkül is nagyon zamatos a hús. Ha kellően lassan párolódik a hús, és éppen csak rápirítunk a végén, akkor ez a lépés bátran kihagyható.)


Jó főzést, majd jó étvágyat kívánok, ehhez a finom ételhez!

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése