Azt mondják, ahány ház, annyi szokás. Ez különösen így van a Brassói aprópecsenye esetében. Az interneten keresgélve, kapásból 4-5 féle változatát találtam. Találkoztam olyan étellel amely borsót, másik paprikát és paradicsom tartalmazott. Némelyik változatot hagymával, másikat hagyma nélkül készítették. A fűszerezése is igen eltérő, vannak fűszerpaprikásak, majorannások, borsosak, és még sorolhatnám a rengeteg variációt. Ugyan ez vonatkozik az alapanyagul szolgáló húsra is. Akadt, ami karajból, másik lapockából, tarjából, szűzpecsenyéből, csirke vagy pulyka mellből készült.
Ahogy az elkészítés módja, úgy az étel eredet történeti is igen változatos. Ezzel kapcsolatban egy dolog egészen biztos, mégpedig az, hogy semmi köze nincs Brassó városához.
Én most azt a változatot mutatom meg, amit anyukámtól tanultam, és ezt adom tovább a gyerekeimnek is.
50 dkg sertés comb
1 közepes fej vöröshagyma
10 dkg húsos, füstölt szalonna
2-3 gerezd foghagyma
sertés zsír
só
bors
majoranna
A szalonnát és a hagymát apró kockára vágjuk. A szalonnát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát, és ha szükséges a zsírt, és ezt is üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk, azután ízesítjük, sóval, borssal, és zúzott fokhagymával. Kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk. A párolást szakaszosan végezzük, azaz többször zsírjára pirítjuk, és kevés vizet öntünk hozzá. Amikor már majdnem puha a hús, majorannával is ízesítjük, és így főzzük készre. A kész hús alatt maradjon a pároló szaftból! Tálalás előtt keverjük össze sült krumplival.
Bevallom, én csak a tányéron keverem össze a krumplit, a forró szaftos hússal, de ez igazán ízlés kérdése.
A sült krumplit készíthetjük "gyári" krumpliból, de ha igazán finomat szeretnénk, akkor inkább készítsük úgy, hogy a krumplit kb. akkora kockára vágjuk, mint a húst, és sütőpapírral bélelt tepsiben, kevés olajjal meglocsolva, picit megsózva, sütőben megsütjük. Légkeveréssel, 190 fokon süssük.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése