Tegnap, amikor vásárolni voltam, az egyik hűtőpultban megláttam a szilvalekváros derelyét. Azonnal tudtam, hogy ma ez lesz az ebédünk. Persze, nem az, amit ott láttam, hanem az amit házilag én készítek. Sokan félnek neki kezdeni, mert azt gondolják, hogy bonyolult az elkészítése, de ez egyáltalán nem így van. Aki eddig ódzkodott tőle, bátran próbálkozzon ezzel a finom házi tésztával.
Hozzávalók:
60 dkg főtt krumpli
1 teáskanál só
20 dkg liszt
1 tojás
5 dkg zsír
Töltelékhez:
kemény szilvalekvár
Tálaláshoz:
20 dkg pirított zsemlemorzsa
porcukor
A krumplit kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Még melegen áttörjük, és teljesen kihűtjük. Hozzákeverjük a lisztet (a megadott mennyiség csak irányadó, mert nagymértékben függ a krumplitól, hogy mennyi lisztet vesz fel), a tojást, a zsírt és összegyúrjuk.
A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és gondolatban megfelezzük. A tészta egyik oldalára egymástól kb. 7-8 cm távolságra kis lekvár halmokat teszünk. A tészta másik felét ráhajtjuk. A lekvár halmok közeit ujjal összenyomkodjuk, majd derelye vágóval felkockázzuk. A kivágott tészták széleit kicsit összenyomkodjuk, és enyhén sós, forrásban lévő vízben addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Ekkor leszűrjük, lecsepegtetjük és megforgatjuk a pirított morzsában. Porcukorral kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése