Mindig nagy kedvencem volt a puncstorta, és puncs szelet, de nem a krémmel töltött, hanem a rumos, piskótás. Amikor megláttam a cukrászda pultjában, ahogy hívogatóan sorakoztak a puncs szeletek, nem tudtam ellenállni a kísértésnek és vásároltam néhány szeletet. Sajnos akármennyire hívogató volt a külcsín, az íze - hogy is mondjam - nem volt szoros kapcsolatban a látvánnyal. Ekkor jutott az eszembe, amit cukrász ismerősöm mondott "...ha jó puncs szeletet akarsz enni, akkor csakis a házit ajánlom..". Nem is hagytam annyiban a dolgot és elkészítettem a saját puncs szeletemet, amiben valóban nem csalódtam.
Hozzávalók:
Tésztához:
7 tojás
30 dkg kristálycukor
2 dl tej
2 dl étolaj
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
Töltelékhez:
a kész piskóta fele
1 dl víz
10 dkg kristálycukor
3 evőkanál rum
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál baracklekvár
5 dkg mazsola
2 evőkanál meggybefőtt leve
1 maréknyi meggybefőtt
Mázhoz:
20 dkg porcukor
3 evőkanál meggybefőtt leve
1 evőkanál rum
Összeállításhoz:
4-5 evőkanál baracklekvár
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük az étolajat, majd a tejet. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a csipet sóval, a sütőporral, és a tojásos masszához keverjük. Egy kb. 25x38 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és 170 fokos sütőben megsütjük.
A kristálycukrot és a vizet összefőzzük. Amikor langyosra hűlt belekeverjük a rumot (vagy rumaromát).
A kihűlt tésztát megfelezzük. Egyik felét keresztbe kettévágjuk, a másik felét apró kockákra vágjuk, vagy összemorzsoljuk.
A felkockázott piskótát összekeverjük a kakaóporral, a mazsolával, a lekvárral, az apró darabokra vágott meggybefőttel és meglocsoljuk a rumos sziruppal és a meggylével. Alaposan összekeverjük, hogy egynemű massza legyen. Ha száraznak találjuk, lekvárt vagy befőtt levét keverjünk hozzá.
Az egyik piskóta lapot megkenjük lekvárral és rásimítjuk a piskótás masszát, ezt is megkenjük lekvárral és beborítjuk a másik piskóta lappal.
Egy tálcát teszünk a sütemény tetejére, súlyt teszünk rá, és 1 - 2 órán keresztül lenyomatjuk.
A sütemény tetejét cukormázzal bevonjuk, amelyhez porcukrot a befőttlevével és a rummal alaposan kikeverjük. Néhány órát pihentetjük, hogy a máz megszilárduljon, utána tetszőlegesen szeletelhető.
A meggylé helyett használhatunk szörpöt, az apró darabokra vágott befőtt meggy pedig el is maradhat.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése