Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2025. február 21., péntek

Rizskásás (tejberizses) lepény

Ezt a sütit most készítettem először, de biztos, hogy nem utoljára. Egy kedves ismerősömtől származik a receptet, aki  Sárospatak környékéről kapta. Állítólag azon a környéken igen népszerű ez a sütemény. Tejbegrízes lepényt szoktam sütni, de eddig, tejberizsesről még nem hallottam.  Nagyon hasonló a két sütemény, és nem csak küllemében, hanem abban is, hogy mind a kettő nagyon finom. Tartalmas leves után második fogásnak is kiváló, de nassolni valónak is remek választás. Én tegnap készítettem, és még ma is nagyon finom puha. 


Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg porcukor
csipet só
7 dkg vaj
0,2 dl étolaj
2 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
Töltelék:
35 dkg kerekszemű rizs
1,4 dl tej
1 egész tojás
2 tojásfehérje
6 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj
5 dkg mazsola
3-4 evőkanál lekvár
Tetejére:
1 egész tojás



Először elkészítjük a tejberizst. A tejet felforraljuk, beletesszük a megmosott rizst, a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, és lassú lángon puhára főzzük. Még melegen beletesszük a megmosott mazsolát. Amikor teljesen kihűlt, belekeverjük a tojássárgáját, majd  a habbá vert tojásfehérjét.
A langyos tejbe elkeverünk 1 evőkanálnyi porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a porcukrot, beletesszük a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztő, és elkezdjük dagasztani. Amikor már szép sima, és elválik az edény falától, több részletben hozzádolgozzuk az olajat. 
1 órán keresztül, langyos helyen kelesztjük a tésztát.


A megkelt tésztát két részre osztjuk. Egy kb. 25x35 cm-es tepsit alaposan kikenjük zsírral. Az egyik tészta adagot kinyújtjuk, tepsibe tesszük, és rákenjük a rizses tölteléket. A rizsréteg tetejére kicsi lekvár pöttyöket teszünk, majd befedjük a másik tészta lappal.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és alsó-felső sütésen szép barnára sütjük.
Tepsiben langyosra hűtjük, majd kiborítjuk, szeletekre vágjuk és megszórjuk porcukorral. 
Nagyon finom, ha fahéjas porcukorral szórjuk meg a süteményt, és ha még különlegessebbé szeretnénk tenni, egy kis lekvárt is kínáljunk hozzá.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése