Ezt a sütit most készítettem először, de biztos, hogy nem utoljára. Egy kedves ismerősömtől származik a receptet, aki Sárospatak környékéről kapta. Állítólag azon a környéken igen népszerű ez a sütemény. Tejbegrízes lepényt szoktam sütni, de eddig, tejberizsesről még nem hallottam. Nagyon hasonló a két sütemény, és nem csak küllemében, hanem abban is, hogy mind a kettő nagyon finom. Tartalmas leves után második fogásnak is kiváló, de nassolni valónak is remek választás. Én tegnap készítettem, és még ma is nagyon finom puha.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg porcukor
csipet só
7 dkg vaj
0,2 dl étolaj
2 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
Töltelék:
35 dkg kerekszemű rizs
1,4 dl tej
1 egész tojás
2 tojásfehérje
6 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj
5 dkg mazsola
3-4 evőkanál lekvár
Tetejére:
1 egész tojás
Először elkészítjük a tejberizst. A tejet felforraljuk, beletesszük a megmosott rizst, a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, és lassú lángon puhára főzzük. Még melegen beletesszük a megmosott mazsolát. Amikor teljesen kihűlt, belekeverjük a tojássárgáját, majd a habbá vert tojásfehérjét.
A langyos tejbe elkeverünk 1 evőkanálnyi porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a porcukrot, beletesszük a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztő, és elkezdjük dagasztani. Amikor már szép sima, és elválik az edény falától, több részletben hozzádolgozzuk az olajat.
1 órán keresztül, langyos helyen kelesztjük a tésztát.
A megkelt tésztát két részre osztjuk. Egy kb. 25x35 cm-es tepsit alaposan kikenjük zsírral. Az egyik tészta adagot kinyújtjuk, tepsibe tesszük, és rákenjük a rizses tölteléket. A rizsréteg tetejére kicsi lekvár pöttyöket teszünk, majd befedjük a másik tészta lappal.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és alsó-felső sütésen szép barnára sütjük.
Tepsiben langyosra hűtjük, majd kiborítjuk, szeletekre vágjuk és megszórjuk porcukorral.
Nagyon finom, ha fahéjas porcukorral szórjuk meg a süteményt, és ha még különlegessebbé szeretnénk tenni, egy kis lekvárt is kínáljunk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése