A mi családunkban az szokás, hogy ha krumplis tésztából készült ételt csinálunk, akkor gombóclevest főzünk mellé. Mivel szilvalekváros derelye készült, így egyértelmű volt, hogy gombóc levest is fogok főzni. Ez a hagyomány anyai dédmamámtól ered. Anyukám mesélte, hogy amikor a nagymamája gombócot vagy nudlit - ahogy ő mondta, gölődint vagy angyal bögyörőt - főzött, akkor ahhoz gölődin leves dukált, jó sok és nagy gombóccal. Ha maradt, a levesben főtt gombócból, azokat kisebb darabokra vágta, serpenyőben, kevés zsíron megpirította, és paradicsom szószt készített hozzá, és aznap az volt a vacsora.
Az én gombócaim nem olyan nagyok, mint a dédmamámé volt, inkább aprócskák, mert azt szeretik a gyerekek.
A levesben főtt, pirított gombócot nem szoktam készíteni, és Anyukám is talán egyszer-kétszer csinált ilyet, de a gombócleves hagyományát én is, és a gyerekeim is őrizzük. Most, hogy felidéztem ezt a kedves emléket, szinte érzem a paradicsomszószos gombóc ízét, ezért legközelebbi gombócleves főzés alkalmával el fogom készíteni.
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg krumpli
10 dkg liszt
1 tojás
diónyi zsír
Leveshez:
2-3 evőkanál étolaj vagy ennek megfelelő zsír
2 csapott evőkanál liszt
1 marék áttört krumpli
1 mokkáskanál pirospaprika
1 teáskanál házi darált, sózott paprika (vagy Édes Anna)
só
apróra vágott petrezselyem zöldje
A krumplit összevágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. A főzővizet felfogjuk, mert ezt is a levesbe fog kerülni. A krumplit áttörjük, és kihűtjük. A hideg krumpliból egy maréknyit félreteszünk, a többihez hozzá keverjük a lisztet, a tojást, és a zsírt. A tésztát összegyúrjuk, és kis gombócokat készítünk belőle.
A zsiradékot felforrósítjuk, beletesszük a lisztet és zsemleszínű rántást készítünk. Lehúzzuk a tűzhelyről, beletesszük a pirospaprikát, a darált, sós paprikát, a tört krumplit, felöntjük a félretett főzővízzel és kipótoljuk annyi vízzel, amennyi leves szeretnénk. Sóval és apróra vágott petrezselyem zöldjével ízesítjük. Néhány percig forraljuk, majd beletesszük a gombócokat, és puhára főzzük őket.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése