Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2025. február 12., szerda

Gombócleves (Gölődin leves)

A mi családunkban az szokás, hogy ha krumplis tésztából készült ételt csinálunk, akkor  gombóclevest főzünk mellé. Mivel szilvalekváros derelye készült, így egyértelmű volt, hogy gombóc levest is fogok főzni. Ez a hagyomány anyai dédmamámtól ered. Anyukám  mesélte, hogy amikor a nagymamája gombócot vagy nudlit -  ahogy ő mondta, gölődint vagy angyal bögyörőt -  főzött, akkor ahhoz  gölődin leves dukált, jó sok és nagy gombóccal. Ha maradt, a levesben főtt gombócból, azokat  kisebb darabokra vágta, serpenyőben, kevés zsíron megpirította, és paradicsom szószt készített hozzá, és  aznap  az volt a vacsora. 
Az én gombócaim nem olyan nagyok, mint a dédmamámé volt, inkább aprócskák, mert azt szeretik a gyerekek. 
A levesben főtt, pirított gombócot nem szoktam készíteni, és Anyukám is talán egyszer-kétszer csinált ilyet, de a gombócleves hagyományát én is, és a gyerekeim is őrizzük. Most, hogy felidéztem ezt a kedves emléket, szinte érzem a paradicsomszószos gombóc ízét, ezért legközelebbi gombócleves főzés alkalmával el fogom készíteni.


Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg krumpli
10 dkg liszt
1 tojás
diónyi zsír
Leveshez:
2-3 evőkanál étolaj vagy ennek megfelelő zsír
2 csapott evőkanál liszt
1 marék áttört krumpli
1 mokkáskanál pirospaprika
1 teáskanál házi darált, sózott paprika (vagy Édes Anna)
apróra vágott petrezselyem zöldje


A krumplit összevágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. A  főzővizet felfogjuk, mert ezt is a levesbe fog kerülni. A krumplit áttörjük, és kihűtjük. A hideg krumpliból egy maréknyit félreteszünk, a többihez hozzá keverjük a lisztet, a tojást, és a zsírt. A tésztát összegyúrjuk, és kis gombócokat készítünk belőle. 


A zsiradékot felforrósítjuk, beletesszük a lisztet és zsemleszínű rántást készítünk. Lehúzzuk a tűzhelyről, beletesszük a pirospaprikát, a darált, sós paprikát,  a tört krumplit, felöntjük a félretett főzővízzel és kipótoljuk annyi vízzel, amennyi leves szeretnénk. Sóval és apróra vágott petrezselyem zöldjével ízesítjük. Néhány percig forraljuk, majd beletesszük a gombócokat, és puhára főzzük őket. 

Jó étvágyat kívánok hozzá! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése