Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. március 20., szerda

Medvehagymás pogácsa

A tavasz tagadhatatlan jele, hogy megjelent a medvehagyma. A szerencsések az erődben vagy a kertjükben szedhetik, a kevésbé szerencsések valamelyik piacon vagy zöldségesnél vásárolhatják meg. Eddig én is az utóbbiak közé tartoztam, de tegnap vettem egy nagy cseréppel, és a kert árnyékos, nedves zugába el fogom ültetni, így 2-3 év múlva már én is tudok szedni  saját termesztésű medvehagymát. De most még a piacon vásárolt növénykékből készítettem ezt a zamatos, jó illatú pogácsát. Tele van frissességgel, aromával, és ahogy összekeveredik a tészta illatával az elmondhatatlan. 
Még bőven benne vagyunk a medvehagyma szezonban, így mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy készítse el ezt a finomságot.


Hozzávalók:
1 kg liszt
2 evőkanál só
50 vaj
3 tojássárgája
1 nagy pohár tejföl (33 dkg)
1 dl tej 
5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 csokor medvehagyma
10 dkg ömlesztett sajt
1 tojás és egy teáskanál tejföl a tészta lekenéséhez


A langyos tejben elkeverjük a cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzákeverjük tejfölt,  a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt és szép sima tésztává gyúrjuk. A tésztát letakarjuk és meleg helyen 20 percig pihentetjük.


A pihentetési idő leteltével kinyújtjuk a tésztát, megszórjuk az apróra vágott medvehagyma felével és rányomunk 5 dkg sajtot. A tésztát hármas hajtással összehajtogatjuk és újabb 20 percig pihentetjük.


Ezt a műveletet még egyszer megismételjük. Az utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, lekenjük tejföllel elkevert tojással és berácsozzuk a tészta tetejét. 5 cm-es pogácsa szaggatóval megformázzuk a sütiket és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük a pogácsákat.


Ez egy jó nagy adag tészta, ebből a mennyiségből legalább 70 darab pogácsa lesz.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése