Ha szeretitek a zserbót, akkor szerintem ezt a sütit is szeretni fogjátok. Az ízvilága nagyon hasonlít a zserbóéra, különösen, ha csokival öntjük le a tetejét.
A tészta rétegek között ebben is, mint a zserbóban lekvár és dió található.
Az eredeti receptben, és ahogy most én is készítettem, citromos máz van a tészta tetején, ezzel sokkal pikánsabb, mint csokimázzal. De valójában mind a kettővel finom és megunhatatlan.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
16 dkg zsír
1 tojás
fél citrom leve és héja
1 csomag sütőpor
4 kanál tej
csipet só
2 evőkanál kakaópor
5-6 evőkanál baracklekvár
15 dkg darabosra vágott dió
4 evőkanál kristálycukor
Mázhoz:
2 tojássárgája
17 dkg porcukor
fél citrom leve
A lisztben elkeverjük a sót, a porcukrot és elmorzsoljuk benne a zsírt, majd hozzátesszük a tojást, a citrom levét és héját. A sütőport a tejben elkeverjük, amikor el kezd habosodni, a liszthez öntjük, és az egészet összegyúrjuk. Ha nehezen áll össze a tészta, kevés tejet, vagy inkább tejfölt gyúrjunk hozzá.
A tésztát 3 részre osztjuk, és az egyikhez hozzágyúrjuk a kakaóport.
Egy közepes méretű (kb. 22-33 cm-es) tepsit kikenünk zsírral, az első sárga tésztát vékonya nyújtjuk, és a tepsibe tesszük. Megkenjük a lekvár felével és megszórjuk a darabos dió és a kristálycukor felével, majd beborítjuk a kinyújtott kakaós lappal. Erre a lapra kerül a lekvár, a dió és a cukor másik fele, amit befedünk az utolsó, sárga lappal. A tésztát villával megszurkáljuk és 160 fokosra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.
Amikor kihűlt a tészta, a tetejét bevonjuk a citromos mázzal, amelyhez legalább 10 percig habosra keverünk 2 tojássárgáját, 17 dkg porcukorral és a fél citrom levével.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!