Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. december 12., hétfő

Csodacsillag


Néhány éve karácsonyra kaptam egy nagyon szép könyvet, amely tele van finomabbnál finomabb évvégi ünnepekre való süteményekkel és csemegékkel. Már maga a könyv nézegetése is csodás élmény, tele van gyönyörű képekkel, de ami ennél lényegesebb, nagyon finom süti recepteket tartalmaz.
Tavaly már elkészítettem belőle néhányat, de a Csodacsillagra nem került sor. Az idén viszont már nem halogattam tovább ennek a sütinek a megsütését. És nagyon örülök, hogy elkészítettem. Igaz elég sok, aprólékos munka van vele, de megéri a fáradtságot, mert nagyon mutatós és  finom aprósütemény. Valódi dísze lehet az ünnepi süteményes tányérnak. 
 
 
Hozzávalók:
Tésztához:
22 dkg porcukor
1 evőkanál rum
35 dkg liszt
5 dkg darált mandula
2 tojás
5 dkg margarin
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
Töltelékhez:
25 dkg marcipánmassza
kevés reszelt narancshéj
kevés narancslé
lekvár
Tetejére:
1 tojásfehérje
5 dkg porcukor
1 kávéskanál citromlé
kandírozott narancshéj
 
 
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és hűtőszekrénybe fél órán át pihentetjük. Ezután kb. 2mm vastagra nyújtjuk, és csillagokat szúrunk ki belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben kb. 5 perc alatt halványsárgára sütjük.
 
 
A marcipánmasszát a reszelt narancshéjával és kevés narancslével jól összegyűrjuk. Porcukorral meghintett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk, és csillagokat szúrunk ki belőle.
A sütit a következő módon állítjuk össze: egy tésztacsillagra egy kis lekvárt teszünk, ráhelyezünk egy marcipáncsillagot, erre ismét egy kevés lekvár és egy tésztacsillag kerül.
A tojásfehérjét porcukorral és citromlével gőz fölött sűsű habbá verjük és a csillagok tetejére kenjük. Apróra vágott kandírozott narancshéjat szórunk a hab tetejére.
 
 
Ha nem jut minden csillaghoz marcipán csak lekvárral ragasszunk össze 1-1 tésztacsillagot, így is nagyon finom csemegét kapunk.
Bármilyen lekvárt használhatunk, de a savanykásabb ízű lekvárok jobban passzolnak ehhez a sütihez.
Nagyon jó sütögetést kívánok!

4 megjegyzés:

  1. Egy dolog tart vissza, hogy rögtön megsüssem, vennem kell marcipánt :) De ami késik, nem múlik, sort fogok rá keríteni. Szépek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vicuska! Örülök neki, hogy tetszik a süti. Nem fogod megbánni ha elkészíted. Húsvétkor akár kis virág formákkal, és akkor máris illik majd az alkalomhoz. :)

      Törlés
    2. Kiváló ötlet, köszönöm :) Sok jó recepttel találkoztam a blogon, majd jövök még, ha több időm lesz áttanulmányozni, remek dolgok! Kellemes ünnepeket!!!

      Törlés
  2. Kedves Gizus, sajnos nem látom, hogy követhető lenne a blog :(

    VálaszTörlés