Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. december 1., csütörtök

Rizsfelfújt

Napok óta álmodoztam egy könnyű rizsfelfújtról.



 
Már tegnap este nekiláttam az előkészületeknek. Na nem azért, mert annyira bonyolult az elkészítése. Ennek az oka csupán annyi, hogy ha ma este fogok neki a tejberizs főzésnek, a rizs még most is hűlne.
Így viszont már elkészült a habosan könnyű, édes, mazsolás finomság. Alig bírtam kivárni, hogy legalább langyosra hűljön és egy szeletet megegyek. Imádom ezt a légies felfújtat, akár hidegen, akár melegen, porcukorral vagy lekvárra, esetleg mind a kettővel.

 
Hozzávalók:
30 dkg kerekszemű rizs
1,4 l tej
2 + 6 csapott evőkanál cukor
6 tojás
fél citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
5 dkg vaj
 
 
A tejberizshez megmossuk a rizst és beleöntjük a forró tejbe, hozzákeverünk 2 evőkanál cukrot és egy csipetnyi sót.Tejberizst főzünk belőle, ha nem lenne elég "szaftos" akkor még egy kevés tejet öntünk hozzá és összeforraljuk. Teljesen kihűtjük.
A tojások sárgáját a cukorral és a puha vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a citromhéjat és a mazsolát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A kihűlt rizst a tojásos masszához keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojások habját.
 
 
Egy 33x24  cm-es tepsit kikenünk margarinnal, megszórjuk zsemlemorzsával, és beleöntjük a rizses masszát. 160 fokra előmelegítjük a sütőt, és kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Porcukorral vagy lekvárral kínáljuk. Ha véletlenül marad másnap egy pillanatra tegyétek be a mikróba és ugyan olyan mintha akkor készült volna el.


Néhány friss kép a  tegnapi rizskochról (2017.10.23)


 
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése