Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. december 18., vasárnap

Hókifli


A Hókifli nálunk a nagy közös családi ünnepek süteménye. Lehet karácsony, húsvét vagy szülinap ennek a süteménynek mindig helye van az ünnepi asztalon.
Anyukámtól tanultam ennek a sütinek az elkészítését, és a mai napig Ő készíti a legfinomabb Hókiflit, úgy is mondhatnám ő a Hókifli nagymestere. A tésztájába szinte alig kell cukor, de amikor az omlós tészta a könnyű porcukorba burkolódzik, kellemes harmónia alakul ki közöttük.

 
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
25 dkg zsír
csipetnyi cukor
csipetnyi só
2 dl tejföl
 
 
A zsírt habosra keverjük egy csipetnyi sóval.A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a zsírt, és a tejfölt és összegyúrjuk. A tésztát 90 percig pihentetjük. Kb. 10-12 dkg-os gombócokat formázunk belőle és egyenként vékony köröket nyújtunk belőle, és minden kört 12 cikkre vágunk. A cikkek szélesebbik végére teszünk 1-1 halom tölteléket és feltekerjük, majd kiflit formázunk belőle.
 
 
170 fokosra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük és még forrón porcukorba forgatjuk.
Anyukám nem cikkekre vágja a tésztát, nagyobb pogácsa szaggatóval szúr ki korongokat és azoknak a szélére teszi a tölteléket és így formázza kiflikké. Így kicsit vastagabb a tésztája, de nekem így az igazi "anyus" a Hókifli.
Szerintem az igazi Hókifli a diótöltelékes, de készülhet mákkal, gesztenyével vagy kemény lekvárral. Én a darált dióhoz néhány kanál kristálycukort teszek és egy cseppnyi tejjel összekeverem.
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése