Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. december 28., szerda

Vajaspogácsa

A sok édes sütemény után bizony kívánkozik  valami sós is, ezért ma reggel gyorsan neki láttam egy kis vajas pogácsának. Isteni leveles a tésztája, és emiatt amikor kisülnek olyanok, mintha egy kicsit "részegek" lennének, de éppen ez a jó bennük. A karácsonyi hajtásba már nem fért bele, hogy elkészítsem, de most, a szilveszteri készülődésből már nem hagytam ki.
 
 
 
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 mokkáskanál cukor
25 dkg vaj
2 tojássárgája
1 dl tej
5 dkg élesztő
1 dl tejföl
2 teáskanál só
A hajtogatáshoz
5 dkg vaj
A tetejére
1tojás és
10 dkg reszelt sajt
 
 
A langyos tejbe elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a vajat felolvasztjuk és a liszthez keverjük a többi hozzávalóval együtt, végül hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt is és rugalmas tésztát készítünk.
30 percig pihentetjük a tésztát, majd kinyújtjuk és a habosra kevert vajat rákenjük. A hajtogatást még 2-szer ismételjük 15 perces időközönként.
A tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk,  megkenjük a tetejét tojással, és éles késsel berácsozzuk  a tetejét, kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és kis halom reszelt sajtot teszünk a pogácsák tetejére.
 
 
160 fokosra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szép aranysárgára sütjük.
 
 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése