Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. december 10., szombat

Kolbászos pogácsa

Itt az ideje, hogy a sok édes süti után valami sós finomság következzen. Ezt a pogácsát ajánlom minden pogácsa imádónak, aki ráadásul a füstölt kolbászt is szereti, annak még inkább :). A kolbászos pogácsa nem egy könnyű sütemény igazi férfias nasi. A kolbász karakteres íze teszi igazán jellegzetessé.
Néhány éve a fiam és barátai bográcsozásához készítettem, és hatalmas sikert arattam vele a fiúk körében. Erre a pogácsára aztán csúszhatott a "szörpi", mert ugye köztudott, hogy a huszonéves fiúk ezt isszák a legszívesebben. Félretéve a tréfát, remek borkorcsolya, ezért a közelgő szilveszteri házibulik egyik kedvence lehet. Persze nem csak buliból áll az év, ezért ha egy kicsit több időnk van a konyhában, egy finom bab-, vagy gulyásleves után remek második fogás lehet belőle. Aztán a maradékot,  másnap egy bögre teával reggelinek is elfogyaszthatjuk.
 

 
Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 dl tej
3 dkg élesztő
1 teáskanál kristálycukor
1 evőkanál só
12 dkg zsír
12 dkg vaj
1 egész tojás
30 dkg tejföl
15 dkg kolbász
tetejére 1 tojás
 
 
A langyos tejbe elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk a zsírral és a vajjal. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojást és a tejfölt. Közepesen kemény tésztát gyúrunk és langyos helyen 30 percig pihentetjük.
A kolbászt nagyon apró kockára vágjuk, vagy ha puhább a kolbász akkor elmorzsoljuk.
A tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és rászórjuk a kolbászt és feltekerjük, mint a bejglit.
Kissé ellapítjuk a tekercset és úgy hajtogatjuk, hogy 4 rétegű legyen a tészta. Letakarva 2 órát pihentetjük. A megkelt tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk, éles késsel berácsozzuk és kb. 4 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
 
 
Sütőpapírral kibélelt vagy alaposan kizsírozott tepsibe tesszük a pogácsákat, konyharuhával letakarva további 30 percig pihentetjük, majd lekenjük a tetejét felvert tojással, és 190 fokra előmelegített sütőben kb.15-20 perc alatt megsütjük.
 
 
Amikor a pogácsákat lekenjük tojással nagyon vigyázzunk, hogy ne csorogjon le az oldalára a tojás, mert akkor nem tudnak szép magasra és levelesre feljönni a pogácsák.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése