Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. december 22., csütörtök

Zserbó

Ma elkészült a mindenki által kedvelt sütemény a Zserbó. Azt hiszem a legtöbb magyar családnál az ünnepek egyik elmaradhatatlan süteménye. Nem tudom elképzelni, hogy valaki ne szeretné ezt diós-lekváros-csokis süteményt.
A zserbó eredetével kapcsolatban többféle elképzelés is van. Sokan azt gondolják, hogy Gerbeaud Emil csokoládé gyáros készítette az első zserbót. Ennek a legendának az ellenlábasai szerint Gerbeaud nevéhez a macskanyelv és a konyakosmeggy kapcsolódik, a sütemény nem az ő kreálmánya, hiszen régi könyveiben nem található a klasszikus sütemény receptje. Szerintük a Gerbeaud-házban  működő Vörösmarty Cukrászda találmány volt a híressé vált diós - lekváros sütemény. Valójában mindegy, hogy honnan ered a recept a lényeg az, hogy az egyik legfinomabb ünnepi süteményünkké nőtte ki magát. 
A mi családunkban valamennyi ünnepen elkészítjük. Sokáig  csak Anyukám készítette, az Ő privilégiuma volt a zserbó készítése....de mostanra már én is vettem a bátorságot és neki láttam. Gyerekeim szerint Mama zserbóját úgy sem lehet felülmúlni, és nem is ez a cél. Én csak igyekszem a nyomdokaiban haladni, és remélem egyszer majd az én unokáimnak is az én zserbóm lesz az etalon.


 
Hozzávalók:
Tésztához
35 dkg liszt
20 dkg vaj
1 dkg élesztő
1 dl tej
1 mokkáskanál cukor
1 mokkáskanál sütőpor
1 tojás
Töltelék
25 dkg dió
20 dkg cukor
7-8 evőkanál baracklekvár
Tetejére csokimáz
 
 
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sütőport, majd a felfuttatott élesztőt, a tojást és rugalmas tésztává gyúrjuk.
A darált diót összekeverjük a cukorral és két részre osztjuk. A tésztából 3 cipót készítünk.
Egy 20x30 cm-es tepsit alaposan kizsírozunk, és a tészta 1/3 részét akkora lappá nyújtjuk, amely befedi a tepsit. A lapra kenünk 3-4 evőkanál lekvárt és rászórjuk a cukrozott dió felét. Befedjük a második lappal megtöltjük, majd betakarjuk a harmadik lappal. 
Egy órán keresztül langyos helyen pihentetjük. A sütőt 170 fokosra előmelegítjük. A megkelt tésztát néhány helyen hústűvel jó mélyen megszúrkáljuk, és az előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Ha kihűlt a tészta csokimázzal bevonjuk a tetejét.

 

4 megjegyzés:

  1. A csokimáz hogy készül??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! kistábla Party tortabevóhoz 1-2 evőkanál étolvajat adok, és mikró olvasztó fokozatán felolvasztom. Nekem ez a csoki vált be a legjobban, nagyon szép fényes, és nem csomósodik.

      Törlés
  2. ha nincs tortabevonóm, akkor hogy készíthetem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kiscsillag 611,6 kanál porcukrot,3 kanál kakaót, 2 kanál vízzel összefőzöl és még forrón belekeversz 5 dkg margarint. Ez a csokimázzal készítette mindig a nagymamám a zserbót, de én inkább a kész csokit használom, azzal garantált a siker. De bízom benne, hogy ez is jó lesz. :)

      Törlés