Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. december 29., csütörtök

Leveles hájas süti

 
A leveles hájas igazi téli sütemény, hiszen a disznóvágások során sok háj került a hűtőszekrényekbe, és a tészta készítésének is inkább a hűvösebb idő kedvező. A szilveszteri készülődéshez nálunk hozzátartozik a hájas süti, mert amióta az eszemet tudom,  Anyukám ilyenkor mindig ezt sütötte. A testvéremnek is ez az egyik kedvenc sütije, ezért az idén, Anyukámmal közösen elkészítettük Neki. Mondhatom nagyon örült a  hájas finomságnak. De a család többi tagja is előszeretettel falatozta a vastagon porcukorba burkolódzott, finoman roppanó, mégis légiesen könnyű diós sütit.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához
60 + 10 dkg rétesliszt
40 dkg tisztított, darált sertésháj
2 evőkanál tejföl
1 tojás
1 dl fehér bor vagy 1 evőkanál ecet
1 csapott mokkáskanál cukor
pici só
1 dl szódavíz
Töltelékhez
darált dió,
ízlés szerinti kristálycukor
pici tej
 
 
A hájat 10 dkg liszttel habosra keverjük és hűtőszekrénybe tesszük.
A többi alapanyagból rétestészta jellegű tésztát készítünk, és kb. 20 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és a hájat óvatosan késsel rákenjük.  Nem nyomkodjuk, csak rásimítjuk! Először a tészta egyik harmadát behajtjuk, majd a másik oldalról is felhajtjuk a tésztát. Az így kapott téglalapot ismét három részbe hajtogatjuk. 20 percet pihentetjük hideg helyen, és ezt a folyamatot 20 perces időközökkel még kétszer ismételjük. 
Közben elkészítjük a tölteléket: a darált diót, kevés tejjel összekeverjük. Ne legyen folyós!  
Végül lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk és kb. 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk. 
 
 
Tölteléket teszünk bele és háromszögekké alakítjuk, a sarkait egy kicsit összenyomjuk.
 
 
200 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. Még forrón porcukorba forgatjuk a sütiket.
 
 
A tésztát akkor tudunk szép egyenes szélű négyzetekké vágni, ha  a tűzhely lángjánál megforrósított késsel végezzük ezt a műveletet. Sercegjen, amikor vágjuk!  Ha kell, melegítsük újra a kést!
 
 
Lekvárral is nagyon finom, de akkor csak jó minőségű, kemény, házi lekvárral készítsük, mert a zselésítővel készült lekvárok kifolynak a tésztából.
Nagyon jó étvágyat kívánok ehhez a finom sütihez!
 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése