Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. szeptember 8., szombat

Mákos guba

Múlt szombaton menyem nagyszüleit láttuk vendégül. Erzsi mama és Feri papa a hagyományos, házias ételek hódolója, így megbeszéltük a gyerekekkel, hogy bográcsos babgulyást és mákos gubát készítünk nekik.
 
 
A levest Roland főzte kint a kertben, mi pedig Nikivel a gubát készítettük el a konyhában.  Mind a kettő nagyon finom lett és hatalmas sikert arattunk velük a nagyszülőknél. Pedig régebben nem is készítettünk mákosgubát, de mára már igazi kedvencé vált nálunk. Gyerek koromban nem túl gyakran készült nálunk mákos guba, sőt ha jobban belegondolok talán nem is készített sem anyu, sem mama. Már egész nagylány voltam, amikor először ettem, a vaníliás tejjel meglocsolt mákos kiflikarikákból, amelyre jócskán volt csorgatva zamatos méz. Azóta is imádom ezt a finomságot és sokszor el is készítem. Ha sikerül guba tésztát venni, abból csinálom, de a sima kifliből is isteni finom. Aztán néhány éve a tv-ben láttam a mákos guba újragondolt változatát és  azóta inkább ezt készítem. Ilyenkor, az összeállított gubát megsütjük, és vaníliaszósszal tálaljuk. Igaz kicsit munkásabb, mint a sima változat, de megéri kipróbálni, isteni finom és nagyon laktató.



 
Hozzávalók:
Gubához:
10 kifli (szikkadt)
6 tojás
10 evőkanál cukor
1 liter tej
1 citrom reszelt héja
20 dkg darált mák
10 dkg mazsola
6 evőkanál szilvalekvár
Vaníliaszószhoz:
3 tojássárgája
3 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor

 
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját 6 evőkanál cukorral habosra keverjük, és hozzákeverjük a tejet. A szikkadt kifliket fél cm vastagra vágjuk, egy nagy tálba tesszük, meglocsoljuk a tojásos tejes keverékkel, megszórjuk a reszelt citromhéjjal és a maradék cukorral ízesített darált mákkal. Közé szórjuk a mazsolát, és az egészet egy nagyobb, vajjal kikent jénai edénybe tesszük. 3 evőkanál lekvárt, kicsi halmokban a kifli tetejére teszünk, és 170 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje elkezd egy kicsit pirulni.  Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk. Belekeverünk 3 evőkanál lekvárt és a guba tetejére kenjük. A sütő hőfokát 140 fokra mérsékeljük, és megszárítjuk rajta a habot.
Amíg hűl a tészta, elkészítjük  a vaníliaszószt. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és felöntjük a tej felével. A tej másik felét felforraljuk, és óvatosan, folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük a tojásos keveréket. Takaréklángon, folyamatosan kevergetés közben sima krémet főzünk belőle.
A gubához a friss kifli nem jó, másnapos, szikkadt kifliből érdemes készíteni.
 
 
Jó étvágyat kívánok ehhez a finomsághoz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése