Egyszerűen abbahagyhatatlan ez a sós keksz. Amikor sütöm, alig várom, hogy kivegyem a sütőből és legalább annyira meghűljön, hogy ne égesse meg a számat. Rengeteg sós sütit sütöttem már, és mindegyiket imádom. Mindig az a kedvenc, amit éppen sütök. Most ez..... a vékony tésztájával, a ropogós sajttal a tetején. A tésztában lévő sajt és a túró finom ízt ad a ropogós kekszeknek. Én általában kis téglalapokat szoktam belőle vágni, de vékony rudacskákat is készíthetünk belőle. A tetejére a sajt helyett szórhatunk szezámmagot, mákot, köménymagot, mindegyik más és más ízt ad a kekszeknek. Érdemes mindegyiket kipróbálni, aztán dönteni, hogy melyik lesz a kedvenc. Nálunk a sajtos a nyerő.
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
40 dkg túró
40 dkg margarin
10 dkg reszelt sajt
1 tojássárgája
1 evőkanál só
Tetejére:
10 dkg reszelt sajt
1 egész tojás
A lisztbe szórjuk a sót, és összegyúrjuk a túróval, a margarinnal, a reszelt sajttal és a tojássárgájával. A tésztát legalább 30 percig hideg helyen pihentetjük, majd 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kb. 2,5x5 cm-es téglalapokra vágjuk. A tészta tetejét lekenjük a felvert tojással és mindegyik tetejére teszünk 1-1 kis halom reszelt sajtot.
A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 170 fokra előmelegített sütőben világos rózsaszínűre sütjük őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése