A tavasz tagadhatatlan jele, hogy megjelent a medvehagyma. A szerencsések az erődben vagy a kertjükben szedhetik, a kevésbé szerencsések valamelyik piacon vagy zöldségesnél vásárolhatják meg. Eddig én is az utóbbiak közé tartoztam, de tegnap vettem egy nagy cseréppel, és a kert árnyékos, nedves zugába el fogom ültetni, így 2-3 év múlva már én is tudok szedni saját termesztésű medvehagymát. De most még a piacon vásárolt növénykékből készítettem ezt a zamatos, jó illatú pogácsát. Tele van frissességgel, aromával, és ahogy összekeveredik a tészta illatával az elmondhatatlan.
Még bőven benne vagyunk a medvehagyma szezonban, így mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy készítse el ezt a finomságot.
Még bőven benne vagyunk a medvehagyma szezonban, így mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy készítse el ezt a finomságot.
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 evőkanál só
50 vaj
3 tojássárgája
1 nagy pohár tejföl (33 dkg)
1 dl tej
5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 csokor medvehagyma
10 dkg ömlesztett sajt
1 tojás és egy teáskanál tejföl a tészta lekenéséhez
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzákeverjük tejfölt, a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt és szép sima tésztává gyúrjuk. A tésztát letakarjuk és meleg helyen 20 percig pihentetjük.
A pihentetési idő leteltével kinyújtjuk a tésztát, megszórjuk az apróra vágott medvehagyma felével és rányomunk 5 dkg sajtot. A tésztát hármas hajtással összehajtogatjuk és újabb 20 percig pihentetjük.
Ezt a műveletet még egyszer megismételjük. Az utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, lekenjük tejföllel elkevert tojással és berácsozzuk a tészta tetejét. 5 cm-es pogácsa szaggatóval megformázzuk a sütiket és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük a pogácsákat.
Ez egy jó nagy adag tészta, ebből a mennyiségből legalább 70 darab pogácsa lesz.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése