Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. május 10., péntek

Somlói galuska

Tudtátok, hogy 2010-ben a Somlói galuska lett az ország kedvenc süteménye? És azt, hogy az 1958-as világkiállításra Szőcs József cukrász mester készítette, aki szakmai díjat nyert vele? Ennek a remek desszertnek az ötletgazdája Gollerits Károly volt, aki sok évig volt a Gundel étterem főpincére, de maga a megvalósítás és a névadás Szőcs József nevéhez fűződik. A desszert eredeti neve Somlyói galuska volt, amelyet a Somlyó dombról nevezett el a cukrászmester, a világkiállításon azonban elírták a nevét, így Somlói galuska lett belőle, és azóta is így nevezik..
Most megmutatom nektek, hogy milyen az én Somlói galuskám. Egyszer egy cukrásztól hallottam, hogy a sok cukrászdában és étteremben a maradék piskóta és krém hasznosításának egyik módja a Somlói galuska. Ezt én sem igazolni, sem cáfolni nem tudom, de azóta inkább otthon készítem el ezt a finomságot. Akkor biztos, hogy nem ragacsos puding és sűrű, margarinszerű növényi habbal készített sütit fogok enni. Persze, a magukra adó vendéglátóhelyek, ahol csodásan krémes, habos, lágy Somlóival kényeztethetjük magunkat, de ilyet én is tudok, úgyhogy maradok a sajátomnál, akkor tuti nem ér csalódás.



Hozzávalók:
Piskótához:
5 tojás
5 kanál kristálycukor
5 kanál liszt
1 mokkáskanál sütőport
csipetnyi só
Töltelékhez:
10 dkg dió
5 dkg mazsola
0,5 dl rum
6 dl tej
6 tojás
3 evőkanál liszt
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaó
5 dl tejszín
Csoki szószhoz:
1 evőkanál kakaó
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál víz
1 evőkanál vaj




Először elkészítjük a piskótát, amelyhez szétválasztjuk a tojások sárgáját a fehérjétől. A sárgájához hozzáadjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Ekkor belekeverjük a csipetnyi sóval, és sütőporral elkevert lisztet, legvégül pedig laza mozdulatokkal a kemény habbá vert tojásfehérjét is hozzá forgatjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű tepsit, és 160 fokra előmelegített sütőben megsütjük a tésztát. (A tepsi méretét nem kell szigorúan venni, mert a vékony piskóta lapot úgyis felkockázzuk.)
Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, beletesszük a kakaóport, a vaníliás cukrot és a lisztet, majd a hideg tej felét. A többi tejet felforraljuk és folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos masszát, tovább kevergetve sűrű krémet főzünk belőle. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és laza mozdulatokkal a forró krémhez keverjük, és kihűtjük.
A piskóta lapot apró kockákra vágjuk. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, és a rumba áztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. Ha mindezekkel készen vagyunk, elkezdjük a sütemény összeállítását.


A tálka aljába teszünk egy kanál csoki krémet és egy kis adag tejszínhabot. Erre kerül egy sor apró kockára vágott piskóta, amit meglocsolunk a rumos mazsolával és megszórunk dióval. Ismét krém és tejszínhab következik. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók tartanak, de figyeljünk arra, hogy a tetejére krém és hab kerüljön, amelyet meglocsolunk csoki szósszal.



A szószhoz összekeverjük a cukrot a kakaóval, a vízzel és, lassú tűzön, hogy nem égjen le, összeforraljuk. Legvégül belekeverjük a vajat, egy kicsit hagyjuk hűlni, majd a krém tetejére csorgatjuk.


A süteményt tálalhatjuk egy szép, nagyobb tálba,



 vagy több kicsibe.

Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése