Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. május 8., szerda

Paprikás krumplis - baconos pogácsa

Rengeteg krumplis pogácsa receptet kipróbáltam már, és mindig az ízlik legjobban, amit éppen kóstolok. Így történt ezzel a pogácsával is. Sajnos, vagy inkább hála Istennek mindegyik fajta annyira finom, hogy alig lehet választani. Azt is mondhatnám úgy vagyok a pogácsákkal, mint Gombóc Artúr a csokival, szeretem a vajasat, a töpörtyűset, a kolbászosat, krumplisat, a töltöttet, a hajtogatottat, a kereket a kocka alakút..... Mostantól a paprikás krumplis, baconos pogácsára is beállt a sorba. Egyébként semmi különleges nincs benne, talán csak annyi, hogy a hagymás paprikás zsírtól és a bacontól különösen ízletes, zamatos. 
Ez a recept is, öszvér megoldásként született. Most a maradék sült bacon felhasználására kerestem valami jó ötletet. Találtam is jó sok baconos pogácsa receptet, volt amelyik sima zsíros vagy vajas tésztából készült. De találtam olyan változatot is, amelyiknek a tésztájába krumpli is került.  Mivel egyik nagy kedvencem a krumplis tészta, gondoltam, ennek  mintájára a pogácsába kerülő krumplit is úgy fogom ízesíteni, mint a tésztára kerülő krumplit. A végeredmény ellenállhatatlanul finom lett. Biztos vagyok benne, hogy máskor is el fogom készíteni.




Hozzávalók:
40 dkg krumpli
1 kicsi fej hagyma
1 mokkáskanál pirospaprika
kevés őrölt bors
10+5 dkg zsír
1 mokkáskanál kristálycukor
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
4 evőkanál tejföl
1 evőkanál só
12 dkg bacon
1 tojássárgája
Pogácsák tetejére:
1 tojásfehérje
1 evőkanál tejföl
15 dkg reszelt sajt



A krumplit sós vízben megfőzzük. Amíg fő, a hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. 5 dkg zsírban megpároljuk a hagymát, amikor szép rózsaszín megszórjuk a fűszerpaprikával, csipetnyi borssal és a leszűrt, áttört krumplira öntjük. Jól összekeverjük és teljesen kihűtjük.
A bacont megpirítjuk és félre rakjuk.



A tejben feloldjuk a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztben elmorzsoljuk a maradék 10 dkg zsírt. Hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt és a paprikás, hagymás krumplit. Az egészet alaposan összegyúrjuk, és 30 percig kelesztjük. Ekkor vékonyra kinyújtjuk a tésztát, egyenletesen eloszlatjuk rajta a pirított bacont. Feltekerjük, mint a bejglit és letakarva újabb 20 percig pihentetjük. A hajtogatást még egyszer megismételjük, majd 2-3 cm vastagra kinyújtjuk. A tojásfehérjét kissé felverjük, hozzáadjuk a tejfölt és megkenjük vele a tészta tetejét, és éles késsel bevagdossuk. 5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat, mindegyiknek a tetejét meghintjük sajttal. Előmelegített sütőben néhány perc alatt szép színűre sütjük.


Jó sütést, majd jó étvágyat kívánok ehhez a finom pogácsához!

2 megjegyzés: