Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. május 17., péntek

Pizza

Ma már minden gyerek ismeri a Pizzát, viszont amikor én gyerek voltam még nem volt ennyire népszerű, és ismert. Az 1980-as évek közepétől már lehetett fagyasztott pizzát vásárolni, de ezek köszönő viszonyban sem voltak az igazi pizzával. Igazán népszerű a 90-es évektől lett. Ekkor jelentek meg az első pizzériák, és népszerűségük azóta is töretlenül ível felfelé. Én a Magyar Konyha régi lap számában "Ha nincs olasz nagymamánk" címmel találtam egy receptet, és azóta is ez alapján készítem. Ma már a gyerekeim is sütnek pizzát - szerintem finomabb, mint az enyém - és ők is ezt a receptet használják. Sőt a testvéremék is ez alapján készítik a pizzát, ezért már családi receptnek számít.
Egyébként nem csoda, hogy ennyire népszerű étel, mert olcsó, jól variálható, és nagyon finom. A szószt készíthetjük paradicsomból, tejfölből, a feltétek sora pedig szinte végtelen, így mindenki saját ízlésének megfelelően variálhatja őket. 


Hozzávalók:
Tésztához: 
(1 közepes méretű tepsihez)
30 dkg liszt
3 evőkanál étolaj
2 dl langyos víz
2 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
Mártás:
1 diónyi vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
4 dl paradicsomlé
1 evőkanál ketchup
ízlés szerint só, cukor, bors, oregáno, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, 
Ízlés szerinti felét (pl. sonka, szalámi, gomba, kukorica, ananász, paradicsom, chili stb.)
10 dkg reszelt sajt

Az élesztőt fél dl langyos vízbe elmorzsoljuk, beleszórunk 1 evőkanál lisztet és felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a maradék 1,5 dl vizet és az étolajat. A tésztát alaposan kidolgozzuk, és 40 percig langyos helyen kelesztjük.
Közben elkészítjük a mártást: a hagymát nagyon apróra vágjuk és üvegesre pirítjuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, megszórjuk liszttel, és zsemleszínűre pirítjuk. Felöntjük a paradicsomlével. Ízesítjük ketchuppal, a fűszerekkel, és összeforraljuk.
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és olajjal kikent tepsibe tesszük, és félig megsütjük. A forró tésztára kenjük a mártást és rátesszük a tetszés szerinti feltétet, megszórjuk reszelt sajttal és készre sütjük.
Csak mint érdekesség jegyzem meg, hogy a képen látható tepsi még a nagymamámé volt. Imádok ezekben a régi tepsikben sütni, sokkal jobban sül benne a tészta mint a legdrágább mai tepsikben.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése