Gábor a házi pék oldalán találtam rá, erre a csodás pogácsa receptre. Sajnos előfordult már velem, hogy omlós pogácsát ígért egy recept, de omlós helyett száraz rágcsálni való lett belőle. Ebben az esetben azonban, valóban olyan omlós, és finom pogácsa a végeredmény, ahogy a recept ígéri. Imádom a sülő pogácsa illatát, ami semmihez sem hasonlítható. Amit az illatánál is jobban szeretek, az maga a frissen kisült pogácsa. Természetesen, egy idő után a sütő tészta illata eltűnik a konyhából, de a finom pogácsa ott marad, és ha sikerül néhány darabot megmenteni, akkor bebizonyosodik, hogy másnap is ugyan olyan finom, mint frissen.
Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg liszt
23 dkg margarin
3 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 evőkanál só
1 tojássárgája
1 egész tojás
23 dkg tejföl
10 dkg reszelt sajt
Tetejére:
10 dkg reszelt sajt
1 tojás
A lisztet átszitáljuk, és elmorzsoljuk benne a margarint. Ezután belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, a sót, a cukrot, a tojást, és a tejfölt, és a sajtot. Szép sima tésztát gyúrunk belőle, és letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, a tetejét megkenjük tojással, éles késsel berácsozzuk, és közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és további 40-50 percig pihentetjük. Ekkor ismét lekenjük tojással, és megszórjuk sajttal, majd 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése