Két héttel ezelőtti családi ünnepre kerestem valami finom süteményt. Krémes süteményt nem akartam készíteni, mert tudtam, hogy torta is lesz az ünnepi asztalon, így valami finom linzert kerestem. Erre a sütire esett a választásom, és nem csalódtam. Ez a sütemény hű a nevéhez, mert valóban finom, csak úgy eteti magát. A linzer lapok között diós krém és jó sok meggy. Most még meggybefőttből készítettem, de amint itt lesz a meggyszezon azonnal el fogom készíteni friss meggyből is.
Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál tejföl
15 dkg margarin
2 tojássárgája
5 dkg porcukor
Krémhez:
10 dkg margarin
20 dkg porcukor
3 tojás
10 dkg darált dió
50 dkg fejtett meggy
Tetejére:
A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sütőporral, majd beletesszük a tejfölt, a margarint, a tojások sárgáját, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát 2 részre osztjuk. Az első lapot egy 22x33 cm-es kizsírozott tepsibe tesszük, és rákenjük a diós-meggyes tölteléket, majd betakarjuk a másik lappal. A töltelékhez alaposan kikeverjük a margarint a porcukorral a tojások sárgájával. Majd hozzáadjuk a darált diót, a tojások habját legvégül pedig a fejtett meggyet.
A sütemény jó mélyen megszukáljuk, hogy a keletkező gőz távozni tudjon majd belőle, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Tepsiben hűtjük ki, majd kiborítjuk belőle és gőz fölött felolvasztott csokival bevonjuk a tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése