Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. szeptember 10., kedd

Balaton szelet

A családi receptes könyvben olyan sok krémes sütemény receptje van, hogy ha minden héten krémest sütnék, akkor is kitartana egy ideig. És ugye mindig akadnak újabb és újabb receptek, amit feltétlenül ki kell próbálni. Most mégis egy régi családi recept mellett döntöttem. Nagyon hasonlít a mézes krémesre, de egy kis csavarral, mégis egy teljesen új íz-világú és kinézetű süteményt kapunk. 



Hozzávalók:
Tésztához:
1 tojás
20 dkg porcukor
5 dkg vaj 
2 evőkanál méz
1-2 evőkanál tejföl
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor
Krémhez:
4 dl tej
4 evőkanál gríz
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
A sütemény összeállításához:
3-4 evőkanál ribizli lekvár
Tetejére:
10 dkg fehér csoki



A tojást, a porcukrot, a mézet, és a vajat gőz fölött összekeverjük. Amikor a tojásos krém kihűlt hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet, és szükség szerint a tejfölt. Sima állagú tésztát gyúrunk belőle, 4 részre osztjuk, és külön - külön világos lapokat sütünk belőle (kb. 25 x 35 cm-es tepsi, zsírozott, lisztezett hátlapján).
A tejből, és a grízből tejbegrízt főzünk. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd összekeverjük a kihűlt tejbegrízzel és a kakaóporral.
Az első lapot megkenjük a krém felével, befedjük a második lappal, amelyre bőven kenünk ribizli lekvárt. A lekvárra ismét egy tészta lapot teszünk, arra pedig a maradék krémet, majd az utolsó lappal befedjük. 
A sütemény tetejét gőz fölött felolvasztott fehér csokival bevonjuk.



Másnapra megpuhulnak a lapok és szépen szeletelhető lesz a sütemény.



Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése