Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. november 12., kedd

Rakott (kolozsvári) káposzta

Az összes savanyú káposztából készült ételt imádom. Legnagyobb kedvencem a töltött káposzta, amit  Anyukám készíti a világon a legjobban. Én is készítettem már, de az övé felülmúlhatatlan. Nem tudom mi a titka ..... talán a szeretet, amellyel készíti. Igyekszem utolérni az Ő tudását, ami hatalmas feladat, de úgy hiszem jó úton haladok.
Kérdezhetitek, hogy miért írok a töltött káposztáról, mikor a bejegyzés neve Rakott (kolozsvári) káposzta. Elárulom, azért mert nekem ez a töltött káposzta tepsis változata, kistestvére, utánzata ..... 
Néhány éve arról beszélgettünk egy kedves ismerősömmel, hogy mindketten mennyire szeretjük a töltött káposztát, viszont az elkészítése nem tartozik a kedvenc időtöltéseink közé. Ő akkor azt mondta, miért nem csinálok Rakott káposztát, az összetevők szinte ugyanazok, és az íze is vetekszik a töltött változattal. Nálunk nem volt hagyománya ennek az ételnek, nem ismertem, de elhatároztam, hogy ki fogom próbálni. A próba olyan jól sikerült, hogy azóta sokszor került a család asztalára. Igaz, teljes mértékben nem pótolja a töltött káposztát, mert azt semmi nem pótolhatja, de hasonló íz élményt ad.
Ahogy hűl az idő, egyre inkább vágyunk a tartalmasabb, laktató ételekre. És ma esik az eső, hideg van, igazi "szottyos" novemberi nap, tehát elérkezettnek láttam az időt, hogy ismét elkészítsem ezt a jó káposztás finomságot. 
Arról se feledkezzünk meg, hogy a savanyú káposzta nyersen kiváló vitaminforrás, úgyhogy fogyasszátok nyersen és főve is. Jó étvágyat kívánok hozzá!


Hozzávalók:
70 dkg darált lapocka
1,2 kg savanyú káposzta
15 dkg rizs
2 fej hagyma
1 fehérpaprika
1 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 mokkáskanál fűszerpaprika
bors
borsikafű
zsiradék
10 dkg füstölt kolbász
10 dkg császár szalonna
3 dl tejföl


Az egyik fej hagymát apró kockára vágjuk, és zsiradékon üvegesre dinszteljük, majd rátesszük a káposztát. Ízesítjük frissen őrölt borssal, morzsolt borsikafűvel, és ha szükséges kevés sóval. 
Amíg dinsztelődik a káposzta készítsük el a tölteléket. A rizst mossuk meg, alaposan csepegtessük le, majd forró zsiradékon pirítsuk meg, és öntjük fel dupla mennyiségű forró vízzel. Ízlés szerint sózzuk és takaréklángon főzzük meg.
A maradék fej hagymát is vágjuk apró kockára, és zsiradékon dinszteljük meg, szórjuk meg fűszerpaprikával, tegyük bele a kockára vágott fehérpaprikát, paradicsomot, majd  a zúzott fokhagymát, legvégül pedig a darált húst. Amikor megszórjuk a fűszerpaprikával vigyázzunk, nehogy megégjen, ha szükségesnek látjuk, öntsünk rá egy pici vizet. A darál húsos pörköltet ízesítsük sóval és főzzük készre.
A pörkölt szaftjából szűrjünk le egy keveset és  keverjük össze a tejföllel, majd a rizst és a pörköltet is keverjük össze.
Egy sütőedényt zsírozzunk ki és béleljük ki a káposzta egy harmadával. Erre ráterítjük a rizses tölteléket, meglocsoljuk a szaftos tejföl felével, és beterítjük a káposzta második harmadával, rátesszük a felszeletel kolbászt és császárszalonnát. Erre kerül az utolsó  réteg káposzta, majd tejföl.
Lefedjük az edényt  és 180 fokos sütőben kb. 50 - 60 percig sütjük, ekkor levesszük róla a fedést, és kicsit megpirítjuk a tetejét.
Kicsit hagyjuk hűlni, majd kockára vágva tálaljuk.
Jó tanács: a káposztát főzés előtt feltétlenül kóstoljátok meg, és ha túl sósnak vagy savanyúnak érzitek mossátok át. 


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése