Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. november 17., vasárnap

Pozsonyi kifli

Egy kedves ismerősöm megkért, hogy készítsek Nekik karácsonyra Pozsonyi kiflit. Örömmel vállaltam a megbízatást. De biztos, ami biztos alapon egy főpróbát azért sütök belőle. A kellemest összekötöm a hasznossal, meg lesz a próbasütés is, és a gulyásleves mellé is remekül fog passzolni.  Elkezdtem keresni a receptet a blogon, és igazi meglepetésben volt részem, amikor nem találtam, pedig szentül meg voltam győződve, hogy már réges-régen felkerült ide. Ezek szerint biztos, hogy 3 éve már nem készült nálunk ez a finomság. Ezt haladéktalanul pótolnom kellet, úgyhogy meg is tettem. A próbasütés remekül sikerült, a süti isteni finom lett. Így már bár bátran neki láthatok a karácsonyi sütésnek.


Hozzávalók:
Tésztához:
45 dkg liszt
4 evőkanál porcukor
csipet só
8 dkg zsír
8 dkg vaj (margarin)
1,5 dkg élesztő
1,25 dl tej
2 tojássárgája
Töltelékhez:
22 dkg dió (mák)
1 dl tej
10 dkg kristálycukor
1 citrom héja
Tetejére:
1 tojás


Először a tölteléket készítjük el. Ehhez összekeverjük a darált diót, a kristálycukorral, a citrom héjával, és leforrázzuk a forró tejjel. Felhasználás előtt teljesen kihűtjük a tölteléket. Ha ekkor is hígnak találjuk, kevés zsemlemorzsával sűríthetjük.
A langyos tejbe elkeverünk 1 evőkanál porcukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet és a porcukrot átszitáljuk, elkeverünk benne egy csipet sót, és lemorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, és a felfuttatott élesztős tejet. 


Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, és 3 dkg-os gombócokra osztjuk. Ebből a mennyiségből 30-32 db gombóc lesz.
A golyókból egyenként kb. 3 mm vastag ovális lapokat nyújtunk, és mindegyikbe teszünk a henger alakúra formázott töltelékből.
A tésztát összetekerjük, és kifliket formázunk belőlük. 


Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a sütiket, és lekenjük tojássárgájával. A kifliknek nem csak a tetejét, hanem az oldalát is meg kell kenni!
Hűvös, szellős helyen - de nem hűtőszekrényben! - 30-35 percig pihentetjük. Ez idő alatt megszárad a tojássárgája a kiflik tetején. Ezután, kissé felvert tojásfehérjével is meg  kell kenni a kifliket, és újabb 25-30 percig, szoba hőmérsékleten kell pihentetni.


A pihentetési idő leteltével 170 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük a süteményt.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2 megjegyzés:

  1. megszeretném kérdezni mennyivel előbb lehet megsütni?meddig áll el.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Edit! December 20. környékén már megsütheted. Alaposan ki kell hűteni és jól záródó sütis dobozba el fog állni. De én ezt a sütit és a bejglit is úgy tárolom, hogy egy tálcát kibélelek sütőpapírral, ráteszem a kihűlt sütit, ezt ismét betakarom egy sütőpapírral és letakarom egy konyharuhával. Jó sütést kívánok!

    VálaszTörlés