Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. november 19., kedd

Püspökkenyér maradék tojásfehérjéből

A főzés terén nem vagyok az a "fogamhoz verem a garast" típusú háziasszony, de a pazarlás nem az én műfajom. Igyekszem takarékoskodni, és úgy készíteni a finom ételeket és süteményeket.



Egyik ilyen takarékos süteményem a püspökkenyér, amely tojásfehérjéből készül. Azért nem azt írtam, hogy spórolós, mert a hozzávalók nem olcsó dolgok - gondolok itt az aszalványokra -, szóval spórolni, a szó klasszikus  értelmében nem lehet vele. Az én nézetem szerint, azonban takarékoskodni igen is lehet, mert a maradék tojásfehérje felhasználására kiválóan alkalmas. Sok süteménybe vagy ételbe csak a tojássárgájára van szükség, ilyenkor én nem a szemétbe dobom a maradék fehérjét, hanem lefagyasztom. Amikor szükségem van nagyobb mennyiségű tojásfehérjére, csak ki kell vennem a fagyasztóból és néhány óra alatt felolvasztani, és ugyan úgy lehet használni, mint a frissen feltört tojást.  
A fagyasztószekrényben várakozik még néhány fagyasztott tojásfehérje, tehát elképzelhető, hogy a karácsonyi asztalon is lesz ilyen finom Püspökkenyér, esetleg Pavlova torta.


Hozzávalók: 
7 tojásfehérje
12 dkg porcukor
10 dkg dió
10 dkg csoki
15 dkg aszalt gyümölcs  
8 dkg rétesliszt
1 teáskanál sütőpor
4 dkg olvasztott vaj



Először a tésztába valókat készítjük elő. A diót és a csokit durva darabokra vágjuk. A süteménybe bármilyen aszalt gyümölcsöt használhatunk: mazsolát, szilvát, sárgabarackot, áfonyát, datolyát, stb. A nagyobb aszalt gyümölcsöket (aszalt szilva, - sárgabarack, - datolya) szintén összevágjuk.
Az előkészített "tölteléket" összekeverjük a rétesliszttel és a sütőporral.
A tojásfehérjéből, egy csipet sóval kemény habot verünk, majd fokozatosan belekeverjük a porcukrot. A kemény, fényes habhoz, laza mozdulatokkal, több részletben beleforgatjuk a lisztes, gyümölcsös keveréket. Legvégül beleöntjük a felolvasztott, de nem forró vajat.
Egy alaposan kizsírozott és lisztezett püspökkenyér formába öntjük a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.


Csokimázzal tovább lehet fokozni az élvezeteket, de anélkül is tökéletes ez a süti.




Jó étvágyat kívánok hozzá! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése