Nálunk szeptemberben megkezdődik a születés-, és névnapok áradata, és január közepéig tart. Ez idő alatt 13 szülinapot 6 névnapot ünnepelünk a szűk családban. Ilyenkor szinte minden hétvégére kell valami finomat süti, az ünnepelt, és természetesen az egész család örömére. Bőven van lehetőség kipróbálni az új recepteket, vagy a régen feledésbe merült sütemény leírásokat elő venni. Most, a lányom születésnapjára egy régen készített süti receptjét bányásztam elő. A vaníliás és puncsos krémmel töltött Lajcsi szeletre esett a választásom.
Tudom, hogy ez a süti a krémes kedvelők egyik kedvence, mert minden alkalomra kiváló, nem csak finom, hanem nagyon mutatós is.
Akinek ötlettel szolgáltam - akár már a karácsonyi sütéshez - biztos, hogy nem fog csalódni ebben a finomságban, hiszen egy nap pihentetés után a tésztája és a krém annyira "összeérik", olyan puha lesz, hogy szinte elolvad az ember szájában. Minden elfogultság nélkül állítom, hogy mind látványában, mind ízében csodás ez a süti.
Hozzávalók:
Tésztához:
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál méz
2 tojás
5 dkg vaj
20 dkg porcukor
40 dkg liszt
2 mokkáskanál szódabikarbóna
csipet só
Krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag puncs pudingpor
6 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál rum
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
Csokimázhoz:
10 dkg étcsoki
1 evőkanál étolaj
Gőz fölött összekeverjük a kakaóport, a cukorral, a mézzel, a tojásokkal és a vajjal. Kihűtjük a masszát, és hozzákeverjük a szódabikarbónával, és a sóval összekevert lisztet. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és egy 25x35 cm-es tepsi hátán 3 lapokat sütünk.
Amíg hűlnek a lapok elkészítjük a krémet.
A pudingporokat külön-külön, 3-3 dl tejben megfőzzük. A vajat habosra keverjük a porcukorral. Két részre osztjuk a vajas krémet, az egyikhez hozzákeverjük a puncsízű pudingot és a rumot, a másikhoz a vaníliás pudingot és a vaníliás cukrot.
Az első lapot megkenjük a puncsos krémmel, befedjük a második lappal, amelyre rákenjük a vaníliás krémet, majd befedjük az utolsó tésztával.
A tetejét bevonjuk a felolvasztott csokival, amelybe felolvasztás után belekeverünk 1 evőkanál étolajat.
Legalább egy napig pihentetjük a sütit, hogy jól megpuhuljanak a lapok, majd forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel tetszőleges szeletekre vágjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése