Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2022. szeptember 7., szerda

Kunsági széllelbélelt

Valójában nem is tudom, hogy ez sütemény vagy inkább tészta. A kérdés akkor merült fel, amikor nálam voltak az unokák és főztük az ebédet. Megbeszéltük, hogy Széllelbéleltet sütök, ami egyfajta túrós tészta, és hasonlít a Vargabélesre. Azt ismerték, de a Széllelbéleltet nem. A nevén nagyon jót nevettek fiúk - mondjuk ez két 5 és fél éves fiú esetében nem csoda. Aztán ebéd közben  Zalán unokám azt mondta, hogy ez egyértelmű, hogy sütemény és nem tészta, mert hab van a tetején. Így eldőlt a Vargabéles tészta, a Széllellbélet sütemény. 
Aki szereti a Vargabélest, annak a Kunsági széllelbéleltet is ízleni fog, mert nagyon hasonlít egymáshoz a két "tészta - sütemény". A Széllelbélet a tetején lévő hab miatt talán kicsit mutatósabb.



Hozzávalók:
1 csomag (6-8) réteslap
20 dkg cérnametélt
5 dl tej
5 dl víz
csipet só
15 dkg vaj
50 dkg túró
45 dkg porcukor
8 tojás
1 citrom héja
1 csomag vaníliás cukor
1 kis pohár tejföl
5 dkg mazsola


A vizet és a tejet összeöntjük, beleteszünk egy csipet sót és 8 dkg vajat. Felforraljuk és megfőzzük benne a cérnametéltet. Nem szűrjük le a tésztát, hanem 50 percre félre tesszük. Ez idő alatt a tészta felszívja a maradék folyadékot és kihűl. 
A tojások sárgáját 20 dkg cukorral habosra keverjük. A túrót ízesítjük 10 dkg cukorral, a citrom héjával, a vaníliás cukorral és a mazsolával. Összekeverjük a túrót a tojásos masszával majd a kihűlt tésztával. A  maradék vajat felolvasztjuk, vékonyan megkenünk vele egy tepsit, és kibéleljük 3-4 rétes lappal, úgy hogy a lapokat is megkenjük kevés olvasztott vajjal. Tepsibe öntjük a túrós tészta keveréket, és befedjük a maradék réteslappal, amit szintén megkenünk vajjal. 150 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Közben a tojások fehérjéből kemény habot verünk, hozzákeverjük a maradék 15 dkg porcukrot.  A réteslap tetejére kenjük a habot és tovább sütjük, amíg a hab aranybarnára sül.
Langyosra hűlve tálaljuk.


Jó étvágyat kívánok!
 
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése