Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2023. február 5., vasárnap

Omlós dióshabos kifli

Tavaly, év végén, elhatároztam, hogy felelevenítem a számomra kissé feledésbe merült recepteket. Néhányat már elkészítettem, és a blogon megmutattam nektek is. Most az omlós dióhabos kiflire került sor. Évek óta nem készítettem ezt a sütit, pedig nagyon finom. A tésztája lehelet vékony, a töltelék légiesen könnyű. Nem túlzok, amikor azt mondom, szétomlik az ember szájában. Az elkészítése kicsi türelmet igényel, mert a kiflik tésztáját egyenként kell vékonyra nyújtani, ami jelen esetben 60-65 db tészta lapocskát jelent. De a  végeredmény annyira finom, hogy  megéri a ráfordított időt, és a fáradozást.


Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt
17 dkg zsír
4 tojássárgája
20 dkg tejföl
1 teáskanál porcukor
csipet só
Kenéshez:
kevés olvasztott zsír
Töltelék:
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
20 dkg dió


A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a csipet sót, a porcukrot, és lemorzsoljuk benne a zsírt. Hozzátesszük a tejfölt és a tojások sárgáját és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A kész tésztát 4 részre osztjuk. Az első tészta gombócot vékonyra nyújtjuk, és lekenjük olvasztott zsírral, majd feltekerjük, úgy, mint a bejglit. A további 3 tészta részel is ugyan így járunk el. A feltekert tésztákat legalább 1 órán keresztül hűtőszekrénybe tesszük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket, amelyhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, több részletben hozzákeverjük a porcukrot, és a darált diót.
A pihentetés után, minden rudat kb. 15 egyenlő részre vágjuk, és mindegyikből vékony lapot nyújtunk. A tésztára 1-1 halom habot teszünk, feltekerjük, és kiflit formára hajtjuk. A kifliket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt virágosra sütjük.


 Forrón porcukorba fogatjuk.
Jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése