Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2023. szeptember 14., csütörtök

Habos szilvás sütemény

 
Nagyon szeretek piacra járni, mert évszaktól függetlenül mindig találok valami finomságot, amivel kényeztethetem a családomat. Itt szoktam megvenni a zamatos gyümölcsöket, zöldségeket,  a finom sajtokat, tésztákat. Ezeken kívül, itt szerzem be a  zöldség palántákat, és a csodás virágokat, hogy tovább dzsungelesítsem a kertet. 
A tegnapi piacmustra  eredményeként került a kosaramba az a finom szilva is , amiből ezt a habos szilvás sütit készítettem.


Hozzávalók:
45 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
csipet só
15 dkg margarin
4 tojássárgája
fél citrom reszelt héja
1-2 evőkanál tejföl
Rakomány:
60 dkg szilva
2 evőkanál zsemlemorzsa
Hab:
4 tojás fehérje
15 dkg kristálycukor
10 dkg darált dió


A lisztet összekeverjük a porcukorral, a csipetnyi sóval, a sütőporral, a citromhéjjal, és elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzátesszük a tojások sárgáját, szükség szerint 1-2 evőkanál tejfölt, és rugalmas tésztát gyúrunk. Addig pihentetjük a tésztát, amíg a szilvát kimagozzuk.


A tészta 2/3 részével kibélelünk egy kb. 22x33 cm-es, enyhén kizsírozott tepsit. A tésztát meghintjük a zsemlemorzsával, és kirakjuk a felezett szilvákkal. 
A tojásfehérjéből keményhabot verünk, több részletben hozzákeverjük a cukrot. Amikor szép fényes, lazán hozzákeverjük a darált diót. A kész habot egyenletesen a szilva tetejére kenjük. A maradék tésztából berácsozzuk a habos tésztát, és 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
Ha kihűlt hosszúkás darabokra vágjuk.


Jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése