Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2024. március 2., szombat

Kígyórétes

A mai bejegyzésemnek az is lehetne az alcíme: Hogyan lett a Sodort rétesből Kígyórétes. A gyermekdal is azt mondja, "...tekeredik a rétes kígyó akar lenni...". Az enyém nem tekeredett, mégis kígyó lett. 


Réteslapból gyakrabban, ha nem is havonta, de egy évben kétszer, háromszor szoktam rétest készíteni. (Sőt, már készítettem a hagyományos kézzel húzott rétest is, de ez egy egészen más és hosszú történet lenne.) Amit viszont nagyon régen csináltam, az Anyukámtól tanult Sodort rétes. A hét elején gondoltam, hogy szombaton megsütöm az anyu féle rétest. Meg is vettem hozzá a túrót, alma, meggy és minden más hozzávaló pedig bőven akad itthon. Aztán, tegnap reggel találkoztam egy kedves ismerőssel, akivel megbeszéltük, hogy a hétvégén mivel kedveskedünk a családnak. Jót mosolyogtunk mert kiderült, ő is rétest készül sütni.  Elmondta, hogy talált egy remek Kígyórétes receptet, és azt fogja megsütni.  És itt következett be a sorsfordító, akarom mondani a rétes-fordító változás. Elmondta a receptet, és innen már nem volt megállás, tudtam, hogy nálam is ez fog készülni. És nagyon örülök, hogy elkészítettem, mert remek lett. Igaz a külcsínyen még lehet javítani, de az íze fantasztikus. És ez a legfontosabb!
A rétest receptje RG konyhájából származik. Néhány, ici-pici változtatást igaz csináltam, de a receptért hála Neki, és Neked is Pannika. 


Hozzávalók:
Tésztához:
2 dkg élesztő
1,5 dl tej
50 dkg liszt
5 dkg porcukor
csipet só
10 dkg margarin
10 dkg zsír
2 tojássárgája
Túró töltelékhez:
25-30 dkg túró
2-3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
1 tojás
2 evőkanál gríz
Alma töltelékhez:
25-30 dkg reszelt alma
2-3 evőkanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1-2 evőkanál zsemlemorzsa
ízlés szerint mazsola
Tetejére:
1 tojás


A kimért cukorból elveszünk egy evőkanálnyit, feloldjuk a langyos tejbe, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
A lisztet, és a maradék porcukrot átszitáljuk, elkeverjük benne a sót, és elmorzsoljuk benne a kétféle zsiradékot. (Ha nem akarunk margarint használni, helyettesíthetjük 20 dkg vajjal, vagy 17 dkg zsírral.) A felfuttatott élesztőt, és a tojások sárgáját a lisztes keverékhez adjuk, és jól kidolgozzuk. Ha szükséges pici langyos tejet tehetünk hozzá. (A tészta elég sok zsiradékot tartalmaz, ezért ha jól kidagasztjuk, akkor nem kell lisztezni, nem ragad a deszkára, és a kezünkről is szépen leválik.) Ha kidolgoztuk a tésztát, konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékleten 30 percig pihentetjük. A pihentetési idő leteltével két cipóra osztjuk, jól átgyúrjuk, és újabb 15 percig kelesztjük. 
Amíg kel a tészta elkészítjük a töltelékeket.
Villával összetörjük a túrót, hozzáadjuk a kétféle cukrot, az egész tojást, a reszelt citromhéjat, a grízt, és a megmosott, lecsepegtetett mazsolát. 
Az almáshoz, meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük az almát. Néhány percig pihentetjük, majd kinyomkodjuk a levét. Hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat, és a zsemlemorzsát.


A tésztát kb. 25-35 cm-es téglalappá nyújtjuk. A közepébe egy csíkba halmozzuk a tölteléket, úgy, hogy mind a két végén kb. 1,5 cm-t kihagyunk.  A töltelék mellet mind a két oldalról kb. 45 fokos szögben, 2 cm széles csíkokat metszünk a tésztába. A tészta végét ráhajtjuk a töltelékre, majd a tészta csíkokat váltakozva, ráhajtogatjuk, így befedjük tésztával az egészet. Óvatosan a kész rétes alá nyúlunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és a tetejét lekenjük felvert tojással. A másik tészta gombóccal ugyan így járunk el.
A tepsiben még 15 percig pihentetjük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített tepsiben, 30-35 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt felszeleteljük, és megszórjuk porcukorral.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése