Az ebédhez több krumplit hámoztam, mint szükséges lett volna. Annak érdekében, hogy a többlet ne menjen pocsékba, inkább még hámoztam hozzá néhány szemet, hogy elég legyen egy finom krumplis kiflihez. Ismerve a családom sós süti felvevő képességét, rögtön dupla adagot készítettem belőle, hátha holnapra is marad belőle, de úgy tűnik csak néhány darabot sikerül megmenteni a holnapi reggelihez. Ezek a kis kiflicskék a krumplitól még másnap is puhák lesznek, és szerintem finomabbak, mint frissen.
A szórás nélküli sütik is finomak, és mutatósak, de ha egy kis sajtot, vagy szezámmagot szórunk rá, az tovább fokozza az ízélményt.
A képeken látható terítő legalább 40 éves, ha nem több..., a nagymamámé volt, és szekrény rendezés közben, néhány napja akadt a kezembe. Sok kedves emlékem kötődik hozzá.
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg krumpli
2 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 kávéskanál cukor
15 dkg margarin
1 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
2 teáskanál só
Tetejére:
1 tojás
1 teáskanál tejföl
reszelt sajt, szezámmag
A krumplit meghámozzuk, megfőzzük, áttörjük, és kihűtjük.
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a krumplival, hozzá tesszük a tojássárgáját, a lágy margarint, a sót, a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk. Ha nehezen áll össze tegyük hozzá a tejfölt is. A tésztát meleg helyen, 1 órán át kelesztjük. A megkelt tésztát 2 részre osztjuk. Az egyik tészta adagot 2-3 mm vastag kerek lappá nyújtjuk, és 16 egyenlő cikkre vágjuk. A cikkeket a szélesebb végétől kezdve, kifli formára feltekerjük. Ugyan így járunk el a másik tészta gombóccal is.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, mindegyik tetejét megkenjük a tojásos tejföllel, ha szeretnénk ízesíteni, megszórjuk sajttal, vagy szezámmaggal.
A sütőt 180 fokosra előmelegítjük, és 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük a kifliket.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése