Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2024. december 30., hétfő

Dobos szelet

A linzerek, sós sütik és a kalács mellett, mindig szoktam valami krémes sütemény is sütni karácsonyra. Idén, az ünnep előtti utolsó pillanatban sütöttem meg a Dobos szeletet. Ez a csokis, krémes, vajpuha csoda, iker unokáim, Zétény és Zalán kedvence. A lapokból álló krémes süti olyan finom puha, hogy szinte szétolvad az ember szájában. A csodás süti felkerült az ünnepi asztalra, de receptírásra csak most, a két ünnep között tudok időt szakítani. Na, nem a bokros teendőim miatt, hanem családon végigsöprő kollektív influenza kiheverése miatt. Remélem az Újévet már mindannyian egészségesen köszönthetjük.


Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
5 dkg margarin
2 tojás
15 dkg porcukor
2-3 evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor
csipet só
Krémhez:
9 dl tej
9 evőkanál liszt
10 dkg kristálycukor
3 evőkanál kakaópor
10 dkg étcsoki
10 dkg porcukor
25 dkg vaj
Tetejére:
csoki reszelék


A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a porcukorral, a sütőporral, a sóval. Beletesszük a tojást, a tejfölt és összegyúrjuk. A kész tésztát öt részre osztjuk, és kb. 23x35 cm-es és tepsi hátlapján, 170 fokos sütőben, egyenként lapokat sütünk.
Amíg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet.
A lisztet összekeverjük 10 dkg kristálycukorral, a kakaóporral, és a tej felével. A maradék tejet felforraljuk, és megfőzzük benne a lisztes keveréket. A csokit a forró krémbe keverjük. 
A főzött krémet hidegre hűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, és összekeverjük a főzött krémmel.
A lapokat megtöltjük a krémmel. A süti tetejét is ezzel a krémmel kenjük meg, és megszórjuk tortadarával.
Néhány órát, de még jobb, ha egy éjszakát pihentetjük, és úgy szeleteljük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése