Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2024. december 21., szombat

Omlós sajtos rúd

Jó ideje készülök, hogy megsüssem  az omlós sajtos rudat. Eddig ez váratott magára, de úgy gondoltam a karácsonyi sütésnél nincs remekebb alkalom arra, hogy ezt meg is tegyem. A végeredmény egy nagy tálca csodásan omlós, sajtos rudacska lett. 
Szalalkális sajtos rúd, és az Omlós sós teasütemény mellett, az Omlós sajtos rúd is beállt a sós  kedvenceim sorába. És nem csak azért mert isteni finom, hanem azért is mert végtelenül egyszerű az elkészítése. Mivel sütőporral készül, nem kell keleszteni, csak összegyúrjuk a hozzávalók, pihentetjük egy kicsit, formázzuk, és máris lehet sütni. 


Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg liszt
27 dkg margarin
1 evőkanál só
csipet porcukor
1 csomag sütőpor
3 tojás
12 dkg tejföl
10 dkg reszelt sajt
Tetejére:
1 egész tojás
15 dkg reszelt sajt


A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd bele tesszük a csipetnyi porcukrot, a sót, a sütőport, a tojásokat, a tejfölt, a reszelt sajtot, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A tésztát fedeles tálba tesszük, vagy lefedjük fóliával, és legalább 30 percig szobahőmérsékleten pihentetjük. A pihentetés után kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, megkenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Ujjnyi széles rudakat vágunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd 190 fokosra mérsékeljük, és szép aranybarnára sütjük a rudacskákat.
Ha hosszabb ideig pihentetjük, az csak jót tesz a tésztának. A sajton kívül szezámmaggal, köménymaggal, mákkal vagy kedvünk szerint ízesíthetjük.


Jó készülődést, és sütést kívánok!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése