Jó ideje készülök, hogy megsüssem az omlós sajtos rudat. Eddig ez váratott magára, de úgy gondoltam a karácsonyi sütésnél nincs remekebb alkalom arra, hogy ezt meg is tegyem. A végeredmény egy nagy tálca csodásan omlós, sajtos rudacska lett.
A Szalalkális sajtos rúd, és az Omlós sós teasütemény mellett, az Omlós sajtos rúd is beállt a sós kedvenceim sorába. És nem csak azért mert isteni finom, hanem azért is mert végtelenül egyszerű az elkészítése. Mivel sütőporral készül, nem kell keleszteni, csak összegyúrjuk a hozzávalók, pihentetjük egy kicsit, formázzuk, és máris lehet sütni.
Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg liszt
27 dkg margarin
1 evőkanál só
csipet porcukor
1 csomag sütőpor
3 tojás
12 dkg tejföl
10 dkg reszelt sajt
Tetejére:
1 egész tojás
15 dkg reszelt sajt
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd bele tesszük a csipetnyi porcukrot, a sót, a sütőport, a tojásokat, a tejfölt, a reszelt sajtot, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A tésztát fedeles tálba tesszük, vagy lefedjük fóliával, és legalább 30 percig szobahőmérsékleten pihentetjük. A pihentetés után kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, megkenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Ujjnyi széles rudakat vágunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd 190 fokosra mérsékeljük, és szép aranybarnára sütjük a rudacskákat.
Ha hosszabb ideig pihentetjük, az csak jót tesz a tésztának. A sajton kívül szezámmaggal, köménymaggal, mákkal vagy kedvünk szerint ízesíthetjük.
Jó készülődést, és sütést kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése