Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2025. július 8., kedd

Csirke vagy karaj marengoi módra

Nemrégiben láttam egy képet, a marengói módra készített  csirkéről, és annyira jól nézett ki, hogy kedvet kaptam az elkészítéséhez.  Eddig nem ismertem ezt az ételt, de amikor elolvastam a receptet már tudtam, hogy ez nekem való étel lesz, hiszen két kedvencem is megtalálható benne, a paradicsom és a gomba. Azonban, "jó" szokásomhoz híven, egy egészen pici dolgot változtattam a recepten, nevezetesen, hogy nem csirkéből, hanem karajból készítettem. Így született meg a karaj marengói módra. 
Természetesen, ha nektek jobban tetszik a csirkés változat azzal is készíthetitek. A recept és az elkészítés módja ugyan az.
Amikor kerestem a receptet, rátaláltam egy kis gasztrotörténelemre, amely szerint egy véletlen eredményeként született meg ez a remek étel. A monda szerint a Napóleon a csaták befejeztével szívesen fogyasztott sült csirkét. A marengoi csata estéjén sem volt ez másként. Délután még úgy tűnt a francia sereg elveszíti a csatát, de, Desaix tábornok estére megfordította a csata sorsát. Amikor Napóleon szakácsa hírt kapott arról, hogy a francia csapatok mégis győzelmet arattak a Habsburg seregekkel szemben meglepetésében kiejtette kezéből a paradicsomszószt, amely a sült csirkére ömlött. Új ételt már nem volt ideje készíteni, ezért fűszerekkel, gombával ízesítette a szószt, és a csirkét így tálalta a  hadvezérnek.
A kis történelmi kitekintés után, íme a recept.


Hozzávalók:
6 szelet karaj
2 teáskanál provanszi fűszerkeverék
3-4 evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg apró szemű csiperkegomba
1 doboz hámozott paradicsom
fél deci száraz fehérbor
1 kávéskanál oregáno
fél kávéskanál bors


A húst megklopfoljuk, megszórjuk sóval és a fűszerkeverékkel, majd legalább 1 órán keresztül pihentetjük.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és hús mind két oldalát néhány perc alatt megpirítjuk, majd félre rakjuk. A hagymát és a fokhagymát nagyon aprókockára  vágjuk, és a visszamaradt olajban megdinszteljük. A gombát nagyobb kockára vágjuk, és a hagymához adjuk. Ízesítjük kevés borssal és sóval. Amikor a gomba kezd puhulni, hozzákeverjük a darabolt hámozott paradicsomot a levével együtt, beleöntjük a bor, ízesítjük sóval, borssal és oregánóval. Visszatesszük a húst a szaftba, és készre pároljuk.
Tésztával kínáljuk.


Hámozott paradicsom helyett használhatunk hozzá, friss paradicsomot, és 1-2 evőkanál paradicsompürét, vagy 4-5 evőkanál jó sűrű házi paradicsomlét.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése