Beindult a nyári alma dömping, és ilyenkor kötelező valamilyen almás sütit készíteni. Hatalmas az almás süti kínálat, és nagyon nehéz választani, mindegyikben van valami, ami különösen csábító. Ezt a sütit a savanykás almás töltelék, és tetején a ropogós dióshab teszi különösen finommá. Egyetlen aggályom volt az elkészítésével kapcsolatban, hogy a sütő jól be fogja melegíteni az amúgy sem hideg konyhát. De amint elkészült a sütemény, az omlós tészta, a lágy almatöltelék, és a ropogós hab feledtette velem a meleg konyhát.
Köszöntő
Kedves Olvasóm!
Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.
A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.
Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.
Jó nézelődést kívánok!
Gizus :)
2025. július 18., péntek
Dióhabos almás sütemény
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt
12 dkg margarin
12 dkg porcukor
1/2 csomag sütőpor
4 tojássárgája
fél citrom reszelt héja
csipet só
Töltelék:
1 kg alma
4 evőkanál cukor
2 evőkanál zsemlemorzsa
ízlés szerint fahéj
Habhoz:
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
10 dkg darált dió
3 dkg durvára vágott dió
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzákeverjük a sütőport, a csipetnyi sót, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a tojást, és összegyúrjuk. Legalább 30 percig hűvös helyen pihentetjük, majd kibélelünk vele egy 22x33 cm-es, alaposan kizsírozott tepsit. Megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával, és ráterítjük az almás tölteléket. A reszelt almához keverjük a cukrot, a maradék 1 evőkanál zsemlemorzsát, és a fahéjat.
A tojásfehérjéből csipet sóval kemény habot verünk, majd hozzákeverjük a porcukrot és a darált diót. Az almás réteg tetejére simítjuk, és megszórjuk a durvára vágott dióval.
160 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Tepsiben hűtjük ki, majd hosszúkás szeletekre vágjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése