Szeretem, ezt a pogácsát, mert csak össze kell gyúrni, éjszaka pihentetni, másnap pedig lehet süti. Nem kell hajtogatni, mégis réteges lesz. Néhány darab meg is dőlt, úgy, ahogy a hajtogatott pogácsák szoktak - pedig ezek nem lettek hajtogatva. Venci unokám meg is kérdezte, miért ilyen ferde némelyik pogi, mondtam neki, hogy éjszaka nagy buli volt a hűtőszekrényben. Ezen jót nevettünk, és ettől kezdve direkt kereste a bulizó pogácsákat. Ez az a pogácsa, ami frissen is nagyon finom, de másnap még finomabb. A sütés napján omlós, másnap viszont puha lesz. Megunhatatlanul finom.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg tejföl
3 dkg élesztő
1 evőkanál só
1 kávéskanál cukor
1 tojás
Tetejére:
1 tojás
10 dkg reszelt sajt
A lisztben elmorzsoljuk a margarint és az élesztőt. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojást, a tejfölt és összegyúrjuk.
Fóliával letakarjuk, és egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük.
Másnap kb. 2,5-3 cm vastagra nyújtjuk, kb. 4 cm-es pogácsákat szaggatunk belőle. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük felvert tojással, és megszórjuk sajttal.
A sütőt előmelegítjük (180 fok), és kb. 25-30 perc alatt megsütjük a pogácsákat.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése