Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2025. szeptember 16., kedd

Hűtős pogácsa

Szeretem, ezt a pogácsát, mert csak össze kell gyúrni, éjszaka pihentetni, másnap pedig lehet süti. Nem kell hajtogatni, mégis réteges lesz. Néhány darab meg is dőlt, úgy, ahogy a hajtogatott pogácsák szoktak - pedig ezek nem lettek hajtogatva. Venci unokám meg is kérdezte, miért ilyen ferde némelyik pogi, mondtam neki, hogy éjszaka nagy buli volt a  hűtőszekrényben. Ezen jót nevettünk, és ettől kezdve direkt kereste a bulizó pogácsákat. Ez az a pogácsa, ami frissen is nagyon finom, de másnap még finomabb. A sütés napján omlós, másnap viszont puha lesz. Megunhatatlanul finom. 


Hozzávalók: 
Tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg tejföl
3 dkg élesztő
1 evőkanál só
1 kávéskanál cukor
1 tojás
Tetejére:
1 tojás
10 dkg reszelt sajt


A lisztben elmorzsoljuk a margarint és az élesztőt. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojást, a tejfölt és összegyúrjuk.
Fóliával letakarjuk, és egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. 
Másnap kb. 2,5-3 cm vastagra nyújtjuk, kb. 4 cm-es pogácsákat szaggatunk belőle. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük,  lekenjük felvert tojással, és megszórjuk sajttal. 
A sütőt előmelegítjük (180 fok), és kb. 25-30 perc alatt megsütjük a pogácsákat.



Jó étvágyat kívánok hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése