Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2025. október 2., csütörtök

Szilvás kalács

Azt tanultam anyukámtól és a nagymamámtól, hogy mindig abból kell sütni, főzni, aminek éppen szezonja van. Igyekszem én is így tenni. Most az ősz csodás ajándékaként, zamatos szilvák kínálják magukat, hogy készítsek belőle valamit. Kimondhatatlanul finom, puha tésztájú, cukros, fahéjas szilvával töltött kalácsot sütöttem. 


Hozzávalók:
Tésztához:
 50 dkg liszt
12,5 dkg margarin
0,5 dl tej
2 dkg élesztő
1 tojássárgája 
5 dkg porcukor
1,5 dl tejföl
 Töltelékhez: 
30-40 dkg szilva
6-8 evőkanál dkg cukor
2 mokkáskanál fahéj
Tetejére:
1 tojás a kalácsok lekenéséhez
 
 
 
A langyos tejben, 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.  A lisztet összekeverjük a porcukorral, a tojássárgájájával, a tejföllel valamint a felfuttatott élesztővel, majd hozzá adjuk az olvasztott margarint. Összegyúrjuk a tésztát, ha szükséges  még tejfölt gyúrjunk hozzá. A kész tésztát  2 részre osztjuk. Az egyes gombócokat ujjnyi vastagra (kb.25x35 cm-es négyzet alakúra) nyújtjuk, rászórjuk a fahéjjal kevert cukor felét, úgy, hogy a tészta szélétől kb. 1-2 cm üres rész kimaradjon, majd  kirakjuk a félbevágott szilvával.  A tésztát feltekerjük, a szélesebb oldalától kezdve. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, úgy, hogy az illesztés a tekercs aljára kerüljön. A tekercsek tetejét lekenjük tojással és 45-50 percig meleg helyen pihentetjük. A pihentetési idő leteltével, hústűvel, jó mélyen megszurkáljuk a tekercs tetejét és oldalát, majd 180 fokosra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen megsütjük a kalácsot.



Én most fahéjas cukorszórással készítettem, de kakaóporos cukorral is nagyon finom. Íme, erről a változatról is egy régebbi fotó.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


 

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése