Úgy emlékszem, valamikor réges-régen ez volt az első kelt tészta, amit készítettem. Azóta is az egyik kedvencem. Nagyon szeretem, hogy sütés közben a cukros, diós vaj kissé karamellesre sül a tészta alján. Egy kiadós leves után második fogásnak is megfelel. Főleg ha nyakon öntjük egy adag vanília öntette, de anélkül is remek. Ha nem második félében gondolkodunk, vagy ebéd után marad belőle néhány darab, kávéval, vagy tejjel csodás reggeli, illetve uzsonna válik belőle. Öntet nélkül, iskolába is vihetik a lurkók. Nem kell aggódni, hogy nem eszik meg az uzsonnát, garantált, hogy üresen hozzák haza az uzsonnás dobozt.
Tésztához:
2 dkg élesztő
2 dl tej
5 dkg porcukor
40 dkg liszt
2 tojássárgája
12 dkg olvasztott margarin
1 evőkanál tejföl
csipet só
Töltelékhez:
10 dkg vaj
12 dkg kristálycukor
10 dkg darált dió
A sütemény lekenéséhez:
1 tojás
Tejes locsoláshoz:
0,5 dl tej
2 evőkanál cukor
Vanília öntethez:
4 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
2 evőkanál liszt
A langyos tejbe feloldunk 1 evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A liszthez keverjük a csipetnyi sót, a maradék cukrot, a tojást, majd a felfuttatott élesztőt, ezután kisebb részletekbe az olvasztott, de nem meleg margarint. Kidagasztjuk a tésztát, és kb. 45 percig kelesztjük. Amíg kel a tészta megdaráljuk a diót és elkészítjük a krémet. Ehhez a vajat habosra keverjük a kristálycukorral.
A megkelt tésztát deszkára borítjuk,1 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük a vajas krémmel, és megszórjuk dióval. Jó szorosan feltekerjük és kb. 3 cm vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, úgy hogy a tekercsek között 2 cm távolság legyen. Újabb 30 percig pihentetjük, majd megkenjük tojással a tekercsek tetejét és 180 fokra előmelegített, majdnem készre sült. Ekkor meglocsoljuk néhány kanál cukros tejjel, és szép pirosra sütjük.
Ha tovább szeretnénk fokozni az élvezeteket, vanília öntettet is adjunk hozzá. Ehhez a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd bele tesszük a lisztet, és csomómentesre keverjük. Kevés tejet adunk hozzá. A maradék tejet felforraljuk, és belekeverjük a tojásos keveréket. Folyamatosan kevergetve krémet főzünk belőle.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése