Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2025. október 14., kedd

Darázsfészek

Úgy emlékszem, valamikor réges-régen ez volt az első kelt tészta, amit készítettem. Azóta is az egyik kedvencem. Nagyon szeretem, hogy sütés közben a cukros, diós vaj kissé karamellesre sül a tészta alján. Egy kiadós leves után  második fogásnak is megfelel. Főleg ha nyakon öntjük egy adag vanília öntette, de anélkül is remek. Ha nem második félében gondolkodunk, vagy ebéd után marad belőle néhány darab, kávéval, vagy tejjel csodás reggeli, illetve uzsonna válik belőle. Öntet nélkül, iskolába is vihetik a lurkók. Nem kell aggódni, hogy nem eszik meg az uzsonnát, garantált, hogy üresen hozzák haza az uzsonnás dobozt.


Hozzávalók:
Tésztához:
2 dkg élesztő
2 dl tej
5 dkg porcukor
40 dkg liszt
2 tojássárgája
12 dkg olvasztott margarin 
1 evőkanál tejföl
csipet só
Töltelékhez:
10 dkg vaj
12 dkg kristálycukor
10 dkg darált dió
A sütemény lekenéséhez:
1 tojás
Tejes locsoláshoz:
0,5 dl tej
2 evőkanál cukor
Vanília öntethez:
4 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
2 evőkanál liszt


A langyos tejbe feloldunk 1 evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A liszthez keverjük a csipetnyi sót, a maradék cukrot, a tojást, majd a felfuttatott élesztőt, ezután kisebb részletekbe az olvasztott, de nem meleg margarint. Kidagasztjuk a tésztát, és kb. 45 percig kelesztjük. Amíg kel a tészta megdaráljuk a diót és elkészítjük a krémet. Ehhez a vajat habosra keverjük a kristálycukorral. 
A megkelt tésztát deszkára borítjuk,1 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük a vajas krémmel, és megszórjuk dióval. Jó szorosan feltekerjük és kb. 3 cm vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, úgy hogy a tekercsek között 2 cm távolság legyen. Újabb 30 percig pihentetjük, majd megkenjük tojással a tekercsek tetejét és 180 fokra előmelegített, majdnem készre sült. Ekkor meglocsoljuk néhány kanál cukros tejjel, és szép pirosra sütjük.


Ha tovább szeretnénk fokozni az élvezeteket, vanília öntettet is adjunk hozzá. Ehhez a tojássárgáját  habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd bele tesszük a lisztet, és csomómentesre keverjük. Kevés tejet adunk hozzá. A maradék tejet felforraljuk, és belekeverjük a tojásos keveréket. Folyamatosan kevergetve krémet főzünk belőle.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése