Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. június 20., szerda

Málnaszörp (meggy, ribizli, szeder)

Az idén meggy és málna tekintetében kegyes volt velünk az időjárás. Mind a két gyümölcsből rengeteg termett a kertünkben. Készítettem belőlük lekvárt, fagyasztottam le a téli gyümölcslevesekhez, és természetesen az idén is került jócskán gyümölcslé és szörp is a kamra polcaira. Ezt  receptet legalább 15 éve kaptam, és azóta mindig így készítem a málna-, a meggy-, a ribizli- és a szederszörpöt.
 
 
A hozzávaló gyümölcs leszedése és előkészítése az, ami igazán sok időbe telik. A szörp elkészítése ezek után már egyáltalán nem időigényes és bonyolult művelet. Nálunk mindig a gyümölcs szüret, a leszemezés, és kifejtés  a legsarkalatossabb pontja  befőzésenek. A többi már gyerekjáték ezekhez képest, mert már csak össze kell zúzni, édesíteni, lecsepegteni és üvegbe zárni.  Nem kell főzni, dunsztolni, mégis eláll a következő nyárig. És ami a legfontosabb valódi gyümölcsből van, nem tartalmaz semmi szinezéket, ízfokozót és nagyon-nagyon finom.
 Az eredeti recepthez képest a cukor mennyiségét lecsökkentettem, de szerintem így is elég édes. Természetesen, aki a nagyon édes szörpöt szereti, nyugodtan növelheti a cukor mennyiségét.
 
 
Hozzávalók:
1 kg tisztított gyümölcs
4 dl víz
35 dkg cukor
1 késhegynyi borkősav
1 mokkáskanál szalicil
 
 
A gyümölcsöt összezúzzuk, hozzákeverjük a borkősavat és a szalicilt, majd hozzáöntjük a vizet. Az gyümölcsöt egy tüllzacskóba öntjük, és felakasztjuk. Egy tálat teszünk alá a lecsepegő lének, és így hagyjuk egy napig. A zacskót nem szabad nyomkodni, a lének magától kell kicsöpögnie.
A lecsöpögött lé minden literjéhez 35 dkg cukrot keverünk. Addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Ha ez megtörtént a szörpöt tisztára mosott üvegekbe töltjük, szorosan lekötjük vagy ledugaszoljuk és a végleges helyére tesszük.
 
 
Bízom benne, hogy amikor télen kinyittok egy üveg szörpöt, érezni fogjátok a nyár ízét és illatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése