Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. december 15., vasárnap

Lekváros linzerkoszorú

Ezt a receptet Évi unokanővéremtől kaptam évekkel ezelőtt. Emlékeim szerint, az ő esküvőjükön ettük ezt a finom linzert.



Annyira ízlett mindenkinek, hogy meg kellett szerezni a receptjét.  Akkoriban még a lakodalmas háznál, a rokonok együtt sütötték a sütiket, így nem okozott különösebb nehézséget a recept felkutatása. 
Nagyon bevált ez a süti, így évekig csak ezt a linzerkarika receptet használtuk. Természetesen sok lekváros linzer recepttel találkoztam azóta, és sokat ki is próbáltam. Volt, amelyik egyáltalán nem tetszett, és volt, amelyik nagyon ízlett. De az esetek döntő többségében ez alapján készítem a lekváros linzerkarikát. Ez a kis omlós süti, annyira egyszerű és mégis nagyon szép. És főleg finom. Bármilyen lekvár remekül passzol hozzá! Én most málna és baracklekvárral töltöttem a kis finomságokat.



Hozzávalók:
60 dkg liszt
15 dkg zsír (hideg)
15 dkg vaj (hideg)
20 dkg porcukor
2 tojás
1 csomag sütőpor
1 citrom leve és héja
csipet só
lekvár



A lisztbe elmorzsoljuk a vajat és a zsírt, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a sót. Beleütjük a tojásokat, majd beletesszük a citrom héját és levét, és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk és legalább 1 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük. Ezután enyhén lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra nyújtjuk, és virágos kiszúróval kiszaggatjuk. A tészta egyik feléből olyanokat szúrunk ki, aminek a közepén lyuk van, a másik feléből pedig tömör formát. A sütőt 170 fokra előmelegítjük, és sütőpapíros tepsin, 10 perc világosra sütjük a süti virágokat.
A kihűlt korongokat (1 sima - 1 lyukas közepű) megtöltjük lekvárral. Másnapra teljesen megpuhul a sütemény, ekkor vékonyan meghintjük porcukorral és úgy kínáljuk.



Jó étvágyat kívánok a sütihez!



2 megjegyzés:

  1. Igen, Gizike, ez a legigazibb linzer recept amit magam is ismerek!
    Remélem sokan elkészítik, garantáltan sikeres lesz, s egyszerűsége ellenére is nagyszerűen megállja a helyét a karácsonyi sütemények közt is!🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy bizony, az egyik legfinomabb linzer. Nagyon szeretem enni is és készíteni is.

      Törlés