Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2020. május 13., szerda

Hamis francia krémes




Szombaton reggel úgy éreztem, hogy záros határidőn belül francia krémest kell ennem.



A cukrászda kizárva, mert most oda sem megyünk - az igazat megvallva, máskor sem túl gyakran -, így egy választásom maradt, el kell készítenem. Szombaton hozták haza picuri Vencikénket a kórházból, és akkora volt bennem az izgalom, hogy leveles tészta sütésére képtelen lettem volna. Másfelől, egészségileg még nekem is kell erősödnöm, így maradt, jobban mondva maradt volna a fagyasztott leveles tészta, ami viszont nem volt itthon. Rendes karanténosokhoz híven egy dologért nem szaladunk a boltba, tehát ez a lehetőség is kilőve. Kezdtem úgy érezni, hogy lemondhatok a krémesről, de jött a mentő ötlet, mert eszembe jutott, hogy valamikor, fényévekkel ezelőtt vajas kekszből készítettem  krémest, és  szerencsére keksz volt is itthon. Szóval a krémes projekt megmentve, ha van itthon pudingpor és tejszín. Volt mind a kettő. Innen már sima ügy volt az egész.
Igaz nem az a hamisítatlan francia krémes, de úgy vagyok vele, mint Pelikán elvtárs A tanú című filmben a citrommal: "Az új magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk."  Ha nem is leveles tésztából készült, nincs karamell máz a tetején, tojás kerül a krémbe, de így is nagyon finom lett. Gyorsan elkészül, nem kell sütni, és nagyon finom.  Nekem legalábbis nagyon ízlett.


Hozzávalók:
2 csomag  téglalap alakú vajas keksz
3 db vaníliás pudingpor
13 kanál kristálycukor
2 csomag valníliás cukor
1 l víz
3 tojás
5 dl Hulala hab


8 dl vízet és 7 kanál cukrot összeforralunk. A pudingport elkeverjük 3 kanál cukorral, 3 tojássárgájával és 2 dl vízzel, a forró cukorsziruphoz öntjük, és folyamatos keveréssel sűrű krémet főzünk belőle. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a maradék 3 kanál cukrot, és 2-3 adagban, laza mozdulatokkal a forró pudinghoz keverjük. Egy közepes méretű tepsi alját kirakjuk keksszel, és rákenjük a meleg pudingot. A Hulalát - vagy tejszínt - habbá verjük, és a kihűlt puding tetejére kenjük. Az egészet befedjük a maradék keksszel.
Fóliával lefedjük és néhány órát pihentetjük, hogy a keksz egy kissé megpuhuljon, majd ezek mentén szeleteljük.



Jó étvágyat kívánok hozzá!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése