Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2020. május 5., kedd

Konyakmeggy szelet


A járvány miatt, ez a tavasz egészen más, mint amit eddig megszoktunk. Más volt a Húsvét, más az Anyák napja, más minden... Nem járunk társaságba, vásárolgatni, mindenki - legalábbis - remélhetőleg otthon múlatja az időt.  Ez az időszak talán arra is jó, hogy sokakat becsábítson, vagy visszacsábítson a konyhába. A közösségi oldalakon látom, hogy mindenki süt-főz. Jó ezt látni. Sajnos én jó ideig száműzve voltam a konyhából, így nekem kimaradt a Húsvéti sürgölődés, de most már szép fokozatosan próbálgatom ismét a szárnyaimat. Úgyhogy, újult erővel, ismét konyhabirodalma élére állok, és hozom nektek a finom sütemény és étel recepteket. 
Istenem, ha ezt a gyerekeim elolvassák, ismét elmondják, hogy nem kellene még "agyon főzni" magam. Tehát itt is megígérem drágáim, hogy csak fokozatosan, az erőmhöz mérten fogom a Kondért kavargatni.   


Hozzávalók: 
Tésztához:
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
5 dkg porcukor
1 evőkanál kakaópor
5 dkg zsír
2 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
Krémhez:
5 dl tej
5 evőkanál liszt
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
1 üveg meggybefőtt
konyakmeggy aroma
8-10 db babapiskóta
Csokimázhoz:
10 dkg étcsoki



A liszthez hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, a sót, a porcukrot, a sütőport, és a kakaóport, majd beletesszük a zsírt, a tojások sárgáját és 1 evőkanál tejfölt. Az egészet összegyúrjuk. Ha szükséges tegyünk hozzá még tefölt, hogy könnyen nyújtható, de ne lágy legyen a tészta.
A tésztát két részre osztjuk, és 2 lapot sütünk belőle (kb. 22x33 cm-es sütőlemezen). 
A krémhez, a lisztet elkeverjük 2 dl tejben. A maradék tejet felforraljuk, lassan hozzáöntjük a lisztes keveréket, és folyamatos kevergetés közben sűrű péppé főzzük. Amíg a főzött masszánk hűl, a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a teljesen kihűlt főzött krémhez keverjük.
A meggybefőttet leszűrjük, és a levéhez hozzákeverünk annyi konyakmeggy aromát, hogy kellemes íze legyen.
A babapiskótát apró darabkákra vágjuk, és meglocsoljuk a befőtt levével. (Nem kell eláztatni, mert a krémtől is puhulni fog!)



Az egyik tésztalapra kenjük a krém felét, bőven megszórjuk meggybefőttel és babapiskótával, majd rákenjük a maradék krémet, végül befedjük a másik tésztalappal.



A sütemény tetejét felolvasztott csokival bevonjuk és legalább egy napig várunk a szeletelésével, hogy a lapok megpuhuljanak.



Jó étvágyat kívánok hozzá! 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése