A járvány miatt, ez a tavasz egészen más, mint amit eddig
megszoktunk. Más volt a Húsvét, más az Anyák napja, más minden... Nem járunk
társaságba, vásárolgatni, mindenki - legalábbis - remélhetőleg otthon múlatja
az időt. Ez az időszak talán arra is jó, hogy sokakat becsábítson, vagy
visszacsábítson a konyhába. A közösségi oldalakon látom, hogy mindenki
süt-főz. Jó ezt látni. Sajnos én jó ideig száműzve voltam a konyhából, így
nekem kimaradt a Húsvéti sürgölődés, de most már szép fokozatosan próbálgatom ismét
a szárnyaimat. Úgyhogy, újult erővel, ismét konyhabirodalma élére állok, és
hozom nektek a finom sütemény és étel recepteket.
Istenem, ha ezt a gyerekeim elolvassák, ismét elmondják, hogy nem
kellene még "agyon főzni" magam. Tehát itt is megígérem drágáim, hogy
csak fokozatosan, az erőmhöz mérten fogom a Kondért kavargatni.
Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
5 dkg porcukor
1 evőkanál kakaópor
5 dkg zsír
2 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
Krémhez:
5 dl tej
5 evőkanál liszt
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
1 üveg meggybefőtt
konyakmeggy aroma
8-10 db babapiskóta
Csokimázhoz:
A liszthez hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, a sót, a porcukrot, a sütőport, és a kakaóport, majd beletesszük a zsírt, a tojások sárgáját és 1 evőkanál tejfölt. Az egészet összegyúrjuk. Ha szükséges tegyünk hozzá még tefölt, hogy könnyen nyújtható, de ne lágy legyen a tészta.
A tésztát két részre osztjuk, és 2 lapot sütünk belőle (kb. 22x33 cm-es sütőlemezen).
A krémhez, a lisztet elkeverjük 2 dl tejben. A maradék tejet felforraljuk, lassan hozzáöntjük a lisztes keveréket, és folyamatos kevergetés közben sűrű péppé főzzük. Amíg a főzött masszánk hűl, a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a teljesen kihűlt főzött krémhez keverjük.
A meggybefőttet leszűrjük, és a levéhez hozzákeverünk annyi konyakmeggy aromát, hogy kellemes íze legyen.
A babapiskótát apró darabkákra vágjuk, és meglocsoljuk a befőtt levével. (Nem kell eláztatni, mert a krémtől is puhulni fog!)
Az egyik tésztalapra kenjük a krém felét, bőven megszórjuk meggybefőttel és babapiskótával, majd rákenjük a maradék krémet, végül befedjük a másik tésztalappal.
A sütemény tetejét felolvasztott csokival bevonjuk és legalább egy napig várunk a szeletelésével, hogy a lapok megpuhuljanak.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése