Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2022. július 1., péntek

Kelt meggyes pite

Ma megint nyugtáztam, hogy lehet egy süti akármilyen csodaszép, mutatós, krémes, habos, különleges, egyik sem veszi fel a versenyt a kelt tésztákkal. De nem a bolti állománynövelővel készült kalácsokra, pitékre és hasonlókra gondolok, hanem az igazi házi kelt tésztákra. Erre a következtetésre - már sokadjára -  akkor jutottam, amikor megkóstoltam a frissen kisült kelt meggyes pitét. Elmondhatatlanul finomra sikerült. Az elkészítése igen egyszerű és gyors. A tészta gyorsan elkészül, mert nem kell különösebben kidolgozni, csak fakanállal jól összekeverni. A tészta pihentetése, és sütése veszi igénybe a legtöbb időt, mert az összeállítása tényleg csak néhány perc. De mindezek után következik a legnehezebb dolog, nevezetesen az, hogy megvárjuk, amíg annyira kihűl, hogy fel tudjuk szeletelni, és befaljunk belőle néhány darabot.


Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
4 dl tej
5 dkg zsír
2 tojás
6 evőkanál cukor
csipet só
50 dkg meggy vagy 1 üveg meggybefőtt
2 evőkanál cukor


2 dl tejben, elkeverünk 1 evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A tojásokat elhabarjuk. A zsírt egy kicsit megolvasztjuk, de nem melegítjük. A maradék 2 dl tejben elolvasztjuk a maradék 5 evőkanál cukrot. A lisztbe beletesszük a sót, hozzáöntjük az elhabart tojást, a zsírt, a cukros tejet, majd a felfutatott élesztőt, és az egészet egy fakanállal nokedli tészta állagúra keverjük. Ha szükséges még annyi tejet kell hozzáönteni, hogy elérjük a tészta kívánt állagát. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.


Egy 25x35 cm-es tepsit kizsírozunk és kilisztezünk, majd beleöntjük a megkelt tésztát. A kimagozott, kristálycukorral megszórt meggyet egyenletesen a tészta tetejére rakjuk, majd 1-2 evőkanálnyi cukros meggylevet is csorgatunk a tésztára. További 20 percig kelesztjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűlt a sütemény, kockára vágjuk és porcukorral megszórjuk a tetejét.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése