Bevallom hetekig szemeztem ezzel a sütivel. Többször, több helyen nézegettem. Nagyon tetszett, valami mégis visszatartott. Talán azért, mert kicsit furcsának találtam, hogy szemes mák kerül a piskótába. Aztán csak rá szántam magam. Így utólag már bánom, hogy korábban halogattam a dolgot. Ez a süti maga a tökély. Amikor az alján és a tetején lévő lapok megpuhulnak a habos vaníliakrémtől, szinte szétomlik az ember szájában. És amitől tartottam a mások piskóta.....hát az valami fenomenális. Nem olyan mint a hagyományos piskóta, inkább szivacsosabb, de nem fojtós, hanem puha és könnyű.
Szívesen ajánlom nektek, hogy készítsétek el, és kápráztassátok el szeretteiteket, barátaitokat ezzel a csodás sütivel.
Hozzávalók:
Lapokhoz
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 evőkanál méz
7 dkg margarin
2 tojás
1 mokkáskanál szódabikarbóna.
Mákos piskótához
15 dkg cukor
15 dkg liszt
10 dkg mák
6 tojás
3 evőkanál víz
0,5 dl olaj
fél csomag sütőport
Krémhez
3 tojássárgája
15 dkg cukor
2 csomag vanília ízű pudingpor
7 dl tej
15 dkg porcukor
25 dkg vaj
Habhoz
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
fél mokkáskanál ecet
A lapokhoz a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzákeverjük a porcukrot, a mézet, a szódabikarbónát, a tojásokat és jól összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk, és egy kb. 22x38 cm-es tepsi hátlapján, 160 fokosra előmelegített sütőben világosra sütjük a lapokat.
Vigyázni kell, nagyon gyorsan sülnek a lapok!
A piskótához szétválasztjuk a tojások sárgáját és a fehérjét. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az étolajat és a vizet és tovább keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a mákkal és a tojásos masszához keverjük. A tojások fehérjét habbá verjük, és óvatosan a tésztához forgatjuk. Sütőpapírral bélelt 22x38 cm-es tepsibe öntjük a tésztát, és az előmelegített sütőben megsütjük.
A krémhez a tej kb. felét elkezdjük forralni. Közben a tojássárgáját a cukorral és a pudingporral habosra keverjük, felöntjük a maradék tejjel és a forrásban lévő tejhez öntjük, és folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a teljesen kihűlt pudingkrémhez keverjük.
Az egyik mézes lapra rákenjük a krém felét, erre kerül a mákos piskóta, amelyre rákenjük a maradék krémet és befedjük a másik lappal.
A sütemény tetejére kenjük a habot, amelyhez a tojásfehérjét a porcukorral és fél mokkáskanál ecettel, gőz fölött kemény habbá verjük.
Én nem tettem a süti tetejére a habot, mert úgy már túl soknak találtam a benne lévő cukrot - és már így is van benne bőven - ezért csak egy leheletnyi porcukorral szórtam le.
Remélem sokan el fog játok készíteni ez a nagyon finom és mutatós sütemény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése