Ezt a mutatós sütit már a húsvéti sütéshez ajánlom. Biztos nagyon ízlik majd a locsolkodóknak.
A fiam nem nagyon szereti a krémes sütiket - ő inkább a linzerek és kelt tészták nagy hódolója, de azért, ha nincs más, akkor ráfanyalodik a krémes sütikre 😉 - de erről a krémesről még ő is azt nyilatkozta, hogy nagyon finom. A főzött-vajas krém egyáltalán nem az a nehéz, tömény krém, hanem könnyű, selymes állagú.
A fiam nem nagyon szereti a krémes sütiket - ő inkább a linzerek és kelt tészták nagy hódolója, de azért, ha nincs más, akkor ráfanyalodik a krémes sütikre 😉 - de erről a krémesről még ő is azt nyilatkozta, hogy nagyon finom. A főzött-vajas krém egyáltalán nem az a nehéz, tömény krém, hanem könnyű, selymes állagú.
A citromtól finom, üde lesz a krém. A citromhéj és a mák jól illenek egymáshoz, és ez harmónia a puha piskótában is érződik. A piskóta és a krém közötti lekvártól pikáns lesz az egész süti.
Hozzávalók:
Tésztához
5 tojás
25 dkg cukor
1 dl tej + 2 evőkanál tej
1 dl étolaj
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
8 dkg darált mák
1/2 citrom reszelt héja
1 csipetnyi só
Krémhez
1 tojás
2 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt (púpozottan mérjük)
3 dl tej
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1,5 citrom leve
Tetejére és a krém alá
4 evőkanál baracklekvár
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az étolajat, majd a tejet és tovább keverjük. A lisztet összekeverjük a csipetnyi sóval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal és hozzákeverjük a tojásos masszához, majd óvatosan hozzáforgatjuk kemény habbá vert tojásfehérjét. A tészta 2/3 részét egy 23x33 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd ráöntjük a tészta másik részét, amelybe belekeverjük a darált mákot és a 2 evőkanál tejet.
A 160 fokosra előmelegített sütőben, kb. 30 percig sütjük. A tésztába szúrt hústűvel vagy fogvájóval ellenőrizzük, hogy teljesen átsült e a tészta.
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet, amelyhez a tojást habosra keverjük a cukorral. Amikor már jó habos hozzákeverjük a lisztet és 1 dl tejet. A többi tejet felforraljuk és hozzáöntjük a tojásos keveréket és takaréklángon sűrű krémet főzünk belőle.
A porcukrot habosra keverjük a vajjal és a citromlével. Amikor kihűlt a tojásos krém, hozzáadjuk a vajkrémet és alaposan összekeverjük.
A piskótát vékonyan megkenjük lekvárral és rákenjük a krémet.
Én olvasztott csokit és híg baracklekvárt szoktam rács alakzatba a krémre csorgatni, így sokkal mutatósabb.
Jó sütést, majd jó étvágyat kívánok hozzá!
Finom lehet és milyen jól néz ki!
VálaszTörlésKedves Vicuka! Valóban nagyon finom :)
VálaszTörlés