A diós kosárka igazi ünnepi süti, egyrészt nagyon mutatós, másrészt már ünnepek előtt, néhány nappal korábban is el lehet készíteni, mert jól záródó sütis dobozban sokáig omlós marad a tésztája. Nálunk - de azt hiszem jó néhány családban - nem múlhat el kosárka nélkül a karácsony, a húsvét, születés vagy névnap, keresztelő, búcsú, ballagás és természetesen a lakodalom.
Lehet, hogy kicsit időigényes az elkészítése, de megéri a fáradozást és a ráfordított időt, mert szédületesen finom.
Hozzávalók:
Tésztához
50 dkg liszt
25 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
2 evőkanál tejföl
7 tojássárgája
csipetnyi só
Töltelékhez
lekvár
7 tojásfehérje
35 dkg porcukor
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk és 1 órára hűvös helyre tesszük. Kis gombócokat készítünk a tésztából és kibéleljük vele a kosárka formákat.
A töltelékhez kemény habbá verjük a tojások fehérjét, majd belekeverjük a porcukrot, amellyel egy kicsit tovább keverjük. Amikor szép fényes, hozzáadjuk a darált diót és ezzel is alaposan összekeverjük.
Minden forma aljára teszünk 1-1 kis halom lekvárt és bevonjuk a diós habbal.
Minden forma aljára teszünk 1-1 kis halom lekvárt és bevonjuk a diós habbal.
Légkeveréses sütőben, 160 fokon kb. 25 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük.
A formákat egy kicsit hagyjuk hűlni, majd óvatosan kiborítjuk belőlük a sütiket. Ha jól meg van sülve a sütink könnyen ki tudjuk szedni a sütiket a kosárkákból.
Az én diós kosárkámban vagy kicsi csavar, mert nem az összes kosárkába került diós hab, egy része kókuszhabos lett. Annyira szeretem mind a két változatot, hogy igazából nem tudom eltölteni, hogy melyiket készítsem, ezért általában a tojások fehérjét két részre osztom és felébe diót, felébe kókuszt keverek. Most még akadt néhány szem cukrozott meggy is, ezért a kókuszos kosárkákba a lekvár tetejére, a hab alá még került 1-1 szem meggy is.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése