Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. július 24., kedd

Szilvás gombóc

Végre érik a szilva, itt az ideje a szilvásgombóc készítésnek.
A szilvásgombóc olyan étel, amelyet vagy szombaton, vagy szabadság ideje alatt készítek.
Kis adagot nem lehet belőle készíteni, mert az a jó étvágyú családomnak a fél fogára sem lenne elég. Ezért általában szabadnapokra időzítem a gombóc főzést.
Persze munka után is neki lehet fogna a gombócoknak, de ilyenkor inkább a gyorsabb fogások elkészítésére törekszem. Készen kapható gombócot is lehet főzni, ha már végképp nem bírunk a gombóc iránti vágyunknak parancsolni, de az - még ha az a legjobb fajta is - nem közelíti meg a finom házilag készített szilvás gombócot. Úgyhogy én továbbra is maradok az anyukámtól tanult recept alapján készített gombócnál.
 
 
Hozzávalók:
1 kg főtt krumpli
30 dkg liszt
1 evőkanál zsír
1 tojás
Töltelékhez
20-25 szem szilva
fahéjas cukor
A tetejére
10 dkg zsemlemorzsa 
 
A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomón áttörjük és  kihűtjük. Amikor már teljesen kihűlt hozzáadjuk a lisztet, a zsírt és a tojást. A simára gyúrt tésztát alaposan lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és kb. 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk 1-1 szem szilvát, amelynek a közepébe teszünk 1-1 mokkáskanál fahéjas cukrot, majd a tészták sarkát összefogjuk és a két tenyerünk között gombócokat formázunk belőle.
Lobogóan forró vízben kifőzzük a gombócokat. Egyszerre 5-7 gombócnál többet ne tegyünk a vízbe és csak addig főzzük amíg a tészta fel nem jön a víz tetejére.
A zsemlemorzsát serpenyőben megpirítjuk és az alaposan leöblített, majd lecsepegtetett gombócokat beleforgatjuk a morzsába.
 
Én nem szoktam zsiradékot tenni a morzsa alá, teflon serpenyőben anélkül is nagyon szépen megpirul.
A szilva szezon elmúltával sem kell  majd lemondanunk erről a csodás ételről, hiszen fagyasztott szilvából is elkészíthetjük. Én ilyen esetben nem olvasztom fel előre a szilvát, fagyosan teszem bele a gombócba, főzés közben teljesen felolvad és olyan mintha friss szilvából készítettem volna.
 
Jó főzést és jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése